Trilateralni samit u Teheranu

Rusija, Iran i Turska saglasni o Siriji, Putin investira u iransku naftnu industriju

SvetVesti

20.7.2022 08:10 Autor: Vladimir Jokanović 4

Rusija, Iran i Turska saglasni o Siriji, Putin investira u iransku naftnu industriju Rusija, Iran i Turska saglasni o Siriji, Putin investira u iransku naftnu industriju
Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u utorak u Teheranu sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamnijem. Putin se takođe sastao i sa turskim... Rusija, Iran i Turska saglasni o Siriji, Putin investira u iransku naftnu industriju

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u utorak u Teheranu sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamnijem. Putin se takođe sastao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razgovarao o temi izvoza žitarica iz luka u Crnom moru, i o miru u Siriji.

Sastanak sa Erdoganom bio je prvi Putinov susret uživo sa nekim od lidera zemalja NATO otkako su ruske trupe pokrenule vojni napad na Ukrajinu, prenosi Reuters. Ruski predsednik je takođe prvi put od početka sukoba napustio prostor bivšeg SSSR. Britanska agencija citira bivšeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva koji je poručio iz Moskve da će mir u Ukrajini biti po meri Rusije.

„Rusija će postiči sve svoje ciljeve. Biće mira, pod našum uslovima“, izjavio je Medvedev koji je sada na dužnosti zamenika šefa Saveta bezbednosti Kremlja. On je izjavio da ne postoji vremensko ograničenje trajanja sukoba pod nazivom „specijalna vojna operacija“.

Putin je rekao da je nakon trilateralnog sastanka u Teheranu, uz učešće šefova država garanta Astanskog procesa za mir u Siriji, usvojeno zajedničko saopštenje. On je ocenio da je sastanak bio zaista konstruktivan i informativan, kao i da je održan u „poslovnoj atmosferi“, prenosi Russia Today.

„Sa gospodom Erdoganom i (iranskim predsednikom Ibrahimom) Raisijem sadržajno sam razgovarao o ključnim aspektima naše saradnje o Siriji“, izjavio je Putin posle samita. On je dodao da je „usvojena zajednička izjava ponovo potvrdila posvećenost jačanju trilateralne saradnje između Rusije, Irana i Turske u interesu postizanja održive normalizacije situacije“ u Siriji.

Iranski predsednik Raisi pozvao je SAD da napuste Siriju i region Bliskog istoka što je pre moguće. „Neophodno je da snage ove zemlje što pre napuste region, uključujući Siriju“, rekao je Raisi. On je istakao da je nelegalno prisustvo američkih snaga destabilizujući faktor u regionu, prenose Ria Novosti. On je optužio SAD za krađu resursa iz Sirije, posebno nafte.

Prema rečima Erdogana, Turska očekuje da Rusija i Iran podrže njenu borbu protiv „terorista“ u Siriji. „Ono što očekujemo od Rusije i Irana je njihova podrška Turskoj u borbi protiv terorizma“, naveo je Erdogan koji je nedavno nagovestio da bi Turska uskoro mogla da pokrene novi vojni upad u Siriju, prenosi Times Of Israel.

Turski predsednik stigao je u Teheran u ponedeljak uveče, a Putin u utorak po podne. Dvojica predsednika održali su bilatelarni sastanak, kao i odvojene bilateralne sastanke sa Raisijem. Suočeni sa opresivnim i jednostranim sankcijama SAD, Iran i Rusija složili su se da konsoliduju saradnju u oblastima energetike i tranzita, trgovine naftom i gasom, kao i u sferama diplomatskih i političkih odnosa, prenosi Tehran Times.

Iranske i ruske kompanije potpisale su najveći ugovor o stranim investicijama u istoriji iranske ekonomije, koji se odnosi na gasne i naftne projetkte, prenela je IRNA. Iranska agencija navela je da će prema sporazumu, renimirane ruske kompanije uložiti 40 milijardi dolara u iransku naftnu industriju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...