Opet sastanak predsednika Rusije i Turske

Erdogan iduće nedelje u Sočiju

SvetVesti

28.7.2022 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Erdogan iduće nedelje u Sočiju Erdogan iduće nedelje u Sočiju
Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, posetiće iduće nedelje Rusiju gde će sa tamošnjim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje, kao i... Erdogan iduće nedelje u Sočiju

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, posetiće iduće nedelje Rusiju gde će sa tamošnjim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje, kao i o dogovoru o izvozu žita iz Ukrajine, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dvojica predsednika sastaće se 5. avgusta u Sočiju, a prema rečima Peskova, interakcija između Rusije i Turske u celini je „na veoma visokom nivou“, prenosi Komersant. On nije dao konkretan odgovor na pitanje da li će Putin i Erdogan razgovarati o zajedničkoj proizvodnji udarnih dronova „Bajraktar TB2“, koje je razvila turska kompanija Baikar Makina.

Dan ranije, Erdogan je izjavio da Putin izrazio spremnost za saradnju Rusije i Turske u proizvodnji udarnih bespilotnih letelica „Bajraktar TB2“. Turski predsednik je na zasedanju svoje Partije pravde i razvoja istakao da Rusija želi pomenute dronove koji su se dobro pokazali u ratu u Ukrajini.

Nedavni sastanak sa Erdoganom u Teheranu bio je prvi Putinov susret uživo sa nekim od lidera zemalja NATO otkako su ruske trupe pokrenule vojni napad na Ukrajinu 24. februara, podsetio je Reuters. Iduće nedelje prvi put će neko od lidera NATO zemalja posetiti Rusiju, a ne Ukrajinu, nakon što je tamo započeo rat.

Peskov je takođe potvrdio da će Putin i Erdogan razgovarati o izvozu ukrajinskog žita. „Sada bi već trebalo da počne de facto implementacija. Proces će se nastaviti, a ovo će biti dobra prilika da se u Sočiju razmene mišljena, naravno, koliko to odgovara postignutim dogovorima“, naveo je portparol Kremlja.

U Istanbulu su 22. jula, uz učešće Turske i UN, sastavljeni sporazumi o stvaranju koridora za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Ukrajina je počela da priprema luke Odesa, Černomorsk i Južni za nastavak rada. Potpisan je i memorandum o potrebi da se „uklone različita ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...