Pod pretnjom sankcija američkog Ministarstva finansija

Dve turske banke obustavile plaćanje ruskim karticama Mir

BankeNovacSvetVesti

20.9.2022 10:27 Autor: Vladimir Jokanović 3

Dve turske banke obustavile plaćanje ruskim karticama Mir Dve turske banke obustavile plaćanje ruskim karticama Mir
Turske banke Isbank i Denizbank obustavile su upotrebu ruskog platnog sistema Mir, nakon što su SAD izvršile pritisak na njih optužujući ih da su... Dve turske banke obustavile plaćanje ruskim karticama Mir

Turske banke Isbank i Denizbank obustavile su upotrebu ruskog platnog sistema Mir, nakon što su SAD izvršile pritisak na njih optužujući ih da su pomogle Moskvi da izbegne sankcije uvedene zbog rata u Ukrajini.

Isbank, čije su akcije oslabile za 10 odsto, saopštila je da je zaustavila korišćenje kartice Mir i da procenjuje nove sankcije američkog Ministarstva finansija, prenosi Reuters. Banka je takođe navela da želi da poštuje nacionalne i međunarodne zakone, propise i principe komercijalnog poslovanja.

U saopštenju Denizbank, navedeno je da „trenutno nije u mogućnosti da pruža usluge“ platnog sistema Mir, kao i da banka „postupa u skladu sa međunarodnim sankcijama“. Nakon što su dve privatne banke suspendovale korišćenje platnih kartica Mir, tri državne banke Halkbank, Vakifbank i Ziraat i dalje primaju ruske kartice.

Proširene sankcije SAD uključile su na listu izvršnog direktora Nacionalnog sistema plaćanja karticama Banke Rusije, Vladimira Komleva, prenosi Daily Sabah, dodajući da je Isbank bila prva banka u Turskoj koja je prihvatila plaćanje karticama Mir 2019. godine.

Foto: Freepik.com

Turska je jedina članica NATO koja se nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije i uporedo održava bliske veze sa Moskvom i Kijevom. Turska je osudila rusku invaziju na Ukrajinu u poslala Kijevu bespilotne letelice Bajrakatar, ali istovremeno održava dobre odnose sa Moskvom.

Prema navodima diplomata, u zapadnim zemljama raste zabrinutost zbog jačanja ekonomskih veza između Turske i Rusije, posebno nakon nekoliko sastanaka predsednika dve zemlje, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, uključujući prošlonedeljni susret u Uzbekistanu.

Prošlog meseca Ministarstvo finansija SAD poslalo je pismo velikim turskim preduzećima upozoravajući ih da rizikuju sankcije ukoliko nastave da održavaju komercijalne veze sa sankcionisanim Rusima. Turski ministar finansija Nuredin Nebati nazvao je zabrinutost zbog pisma „besmislenim“.

On je još u aprilu rekao da su ruski turisti važni za tursku ekonomiju i da mogu lako da plaćaju putem sistema Mir. Udruženje turističkih agencija Rusije (ATOR) potvrdilo je prošle nedelje da ruski turisti u Turskoj i dalje koriste kartice platnog sistema Mir. ATOR je negirao informacije sa društvenih mreža da su hoteli i banke u Turskoj od 10. septembra prestali da primaju ruske kartice.

Istanbulski bankarski indeks slabi od prošle nedelje, a u ponedeljak je pao za više od devet odsto. Turski bankari su zabrinuti da bi takozvane sekundarne sankcije mogle da budu usmerene na turske banke i preduzeća.

  • GOCA BG

    20.9.2022 #1 Author

    Amerikanci pritisli Tursku i gledaju na sve nacine da ugroze Rusiju…

    Odgovori

  • MAJA

    21.9.2022 #2 Author

    Samo da se svi udruze protiv Rusije

    Odgovori

  • roka

    21.9.2022 #3 Author

    Bog na nebu, Amerika na zemlji !!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...