Alternativni sistem plaćanja izvan domašaja SAD i EU

Turci primaju ruske platne kartice Mir

SvetVesti

15.9.2022 14:54 Autor: Vladimir Jokanović 3

Turci primaju ruske platne kartice Mir Turci primaju ruske platne kartice Mir
Ruski turisti u Turskoj i dalje koriste kartice platnog sistema Mir, potvrdilo je Udruženje turističkih agencija Rusije (ATOR). Pojedini mediji preneli su ranije informaciju... Turci primaju ruske platne kartice Mir

Ruski turisti u Turskoj i dalje koriste kartice platnog sistema Mir, potvrdilo je Udruženje turističkih agencija Rusije (ATOR). Pojedini mediji preneli su ranije informaciju sa društvenih mreža da su hoteli i banke u Turskoj od 10. septembra prestali da primaju ruske kartice.

Osim toga, ATOR navodi da nema dokaza da postoji instrukcija turske Centralne banke da se ne primaju platne kartice Mir, što je takođe bila vest, prenose Ria Novosti. Reč je o tome da su konkretne banke i kreditne institucije koje opslužuju pojedine hotele u Turskoj potpale pod sankcije.

Eventualne instrukcije Centralne banke Turske mogla bi da bude u vezi sa karticama 22 ruske banke, uključujući Sberbanku, VTB i Gazprombanku, ali ne odnose se na potpunu zabranu ruske „plastike“.

SAD pokušavaju da izvrše pritisak na turske banke koje podržavaju rad ruskog platnog sistema Mir, prenosi Financial Times, pozivajući se na izjave zapadnih zvaničnika. Prema ovim navodima, kartice Mir podržava pet najvećih banaka u Turskoj, a dve su se pridružile sistemu nedavno.

SAD strahuju da će ova saradnja omogućiti Rusiji da „izbegne sankcije Zapada“ i zbog toga pokušavaju da utiču na turske banke. Američke vlasti prete sankcijama svim stranim kreditnim organizacijama koje započnu saradnju u okviru platnog sistema Mir.

Evropska unija takođe je zabrinuta zbog rusko-turske saradnje u finansijskom sektoru. Brisel planira da u oktobru pošalje delegaciju u Tursku, kako bi derektno pokrenuo ovo pitanje. Nakom početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, zapadne zemlje isključile su Rusiju iz mežunarodnog platnog sistema SWIFT.

  • GOCA BG

    15.9.2022 #1 Author

    Pametno,nasli nacin da imaju saradnju na obostranu korist…

    Odgovori

  • MAJALG

    17.9.2022 #2 Author

    Turci su svo ovo vreme kako je krenuo ovaj rat bili na strani Rusije, a ovo je samo jedan od pokazatelja te tvrdnje.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    7.10.2022 #3 Author

    Kako je krenulo, ceo svet će polako..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...