Samit lidera organizacije BRICS

Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja

SvetVesti

23.6.2022 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 7

Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom 14. samita organizacije zemalja BRICS da se izlaz iz krize u globalnoj ekonomiji može naći samo na... Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom 14. samita organizacije zemalja BRICS da se izlaz iz krize u globalnoj ekonomiji može naći samo na bazi obostrano korisne saradnje.

„Naravno, samo na osnovu iskrene i obostrano korisne saradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja je nastala u svetskoj ekonomiji zbog nepromišljenog, sebičnog delovanja pojedinih država“, rekao je Putin, prenosi Russia Today.

Prema njegovim rečima, te države finansijskim mehanizmima šire svoje greške u makroekonomiji na ceo svet.

Putin je takođe istakao da autoritet zemalja BRICS svake godine neminovno raste, a njen uticaj na svetskoj sceni je sve veći.

„Zemlje našeg udruženja jačaju interakciju po čitavom spektru pitanja globalne i regionalne agende. Svake godine autoritet BRICS-a i njegov uticaj na svetskoj sceni stalno se povećava“, naveo je predsednik Rusije.

Putin je istakao da je to objektivan proces, jer zemlje petorke (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) imaju ogroman politički, ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal.

On je ranije naveo da je u toku razmatranje kreiranja međunarodne rezervne valute zemalja članica BRICS-a, kao i da je ruski sistem za razmenu finansijskih poruka Mir, kao alternativa sistemu SWIFT, otvoren za povezivanje banaka zemalja BRICS-a.

Domaćin virtuelnog samita, predsednik Kine Si Đinping, pozvao je zemlje BRICS-a da donesu pozitivnu, stabilizujuću i konstruktivnu snagu svetu usred strašnih i složenih okolnosti.

Uoči 14. zasedanja lidera pet zemalja, predsednik Argentine Alberto Fernandez izrazio je nadu da će njegova zemlja postati novi član organizacije BRICS. Za prijem novih članova u organizaciju potreban je konsenzus svih država članica.

  • kaćica

    23.6.2022 #1 Author

    Putin ipak sve najbolje zna.

    Odgovori

  • GAGA

    23.6.2022 #2 Author

    Bojim se da to Amerika nece dozvoliti ni po koju cenu (uvodjenje rezervne valute i jacanje sistema Mir)

    Odgovori

  • GINKO

    24.6.2022 #3 Author

    Pa naravno, logično, pametan čovek

    Odgovori

  • SNEZANA

    24.6.2022 #4 Author

    A ovamo sve svaljuju na Rusiju

    Odgovori

  • MAJALG

    25.6.2022 #5 Author

    Putin dobro govori ali nazalost moc koju je dosigao je odgovara zemljama koje su do sada vodile glavnu rec zato je i napravljen ovakav haos.

    Odgovori

  • MarijaS

    29.6.2022 #6 Author

    Tako je

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.7.2022 #7 Author

    Sve sto je receno je tako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...