Samit lidera organizacije BRICS

Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja

SvetVesti

23.6.2022 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 7

Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom 14. samita organizacije zemalja BRICS da se izlaz iz krize u globalnoj ekonomiji može naći samo na... Putin: Svetska ekonomija u krizi zbog nepromišljenosti nekih zemalja

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom 14. samita organizacije zemalja BRICS da se izlaz iz krize u globalnoj ekonomiji može naći samo na bazi obostrano korisne saradnje.

„Naravno, samo na osnovu iskrene i obostrano korisne saradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja je nastala u svetskoj ekonomiji zbog nepromišljenog, sebičnog delovanja pojedinih država“, rekao je Putin, prenosi Russia Today.

Prema njegovim rečima, te države finansijskim mehanizmima šire svoje greške u makroekonomiji na ceo svet.

Putin je takođe istakao da autoritet zemalja BRICS svake godine neminovno raste, a njen uticaj na svetskoj sceni je sve veći.

„Zemlje našeg udruženja jačaju interakciju po čitavom spektru pitanja globalne i regionalne agende. Svake godine autoritet BRICS-a i njegov uticaj na svetskoj sceni stalno se povećava“, naveo je predsednik Rusije.

Putin je istakao da je to objektivan proces, jer zemlje petorke (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) imaju ogroman politički, ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal.

On je ranije naveo da je u toku razmatranje kreiranja međunarodne rezervne valute zemalja članica BRICS-a, kao i da je ruski sistem za razmenu finansijskih poruka Mir, kao alternativa sistemu SWIFT, otvoren za povezivanje banaka zemalja BRICS-a.

Domaćin virtuelnog samita, predsednik Kine Si Đinping, pozvao je zemlje BRICS-a da donesu pozitivnu, stabilizujuću i konstruktivnu snagu svetu usred strašnih i složenih okolnosti.

Uoči 14. zasedanja lidera pet zemalja, predsednik Argentine Alberto Fernandez izrazio je nadu da će njegova zemlja postati novi član organizacije BRICS. Za prijem novih članova u organizaciju potreban je konsenzus svih država članica.

 • kaćica

  23.6.2022 #1 Author

  Putin ipak sve najbolje zna.

  Odgovori

 • GAGA

  23.6.2022 #2 Author

  Bojim se da to Amerika nece dozvoliti ni po koju cenu (uvodjenje rezervne valute i jacanje sistema Mir)

  Odgovori

 • GINKO

  24.6.2022 #3 Author

  Pa naravno, logično, pametan čovek

  Odgovori

 • SNEZANA

  24.6.2022 #4 Author

  A ovamo sve svaljuju na Rusiju

  Odgovori

 • MAJALG

  25.6.2022 #5 Author

  Putin dobro govori ali nazalost moc koju je dosigao je odgovara zemljama koje su do sada vodile glavnu rec zato je i napravljen ovakav haos.

  Odgovori

 • MarijaS

  29.6.2022 #6 Author

  Tako je

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.7.2022 #7 Author

  Sve sto je receno je tako…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...