Ruski predsednik zadovoljan domaćom valutom

Putin: Dinamika kursa rublje najbolja u svetu

NovacSvetVesti

12.5.2022 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 6

Putin: Dinamika kursa rublje najbolja u svetu Putin: Dinamika kursa rublje najbolja u svetu
Zapadne sankcije na mnogo načina izazivaju globalnu krizu, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka o ekonomskim pitanjima. On je takođe naveo da... Putin: Dinamika kursa rublje najbolja u svetu

Zapadne sankcije na mnogo načina izazivaju globalnu krizu, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka o ekonomskim pitanjima. On je takođe naveo da kurs ruske rublje pokazuje najbolju dinamiku među valutama u svetu.

Prema njegovim rečima, autori sankcija vođeni kratkovidom politikom i naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, pogodili su najviše sopstvene nacionalne interese, kao i blagostanje svojih građana, prenosi Russia Today.

Putin je istakao da o tome svedoči rastuća inflacija u Evropi, koja se u nekim zemljama približila vrednosti od 20 odsto. Predsednik Rusije rekao je takođe da je savezni budžet u prva četiri meseca zabeležio suficit od 2,7 hiljada milijardi rubalja ( 39,5 milijardi evra).

„U pozadini rekordnog pozitivnog spoljnotrgovinskog bilansa jača i kurs nacionalne valute. Ove godine kurs rublje verovatno pokazuje najbolju dinamiku među svetskim valutama“, rekao je Putin, prenosi TASS. Rublja je dostigla vrednost 67 za jedan evro, prvi put od 2017. godine. Istovremeno, on je naveo da je činjenica da količina novca na računima preduzeća nastavlja da opada u odnosu na prošlu godinu, kao i da opada domaća potražnja.

Foto: Pixabay.com

Putin je ocenio da zbog objektivnih zakonitosti ekonomije, nastavak opsednutosti Zapada sankcijama neminovno će dovesti do najtežih, nerešivih posledica po EU, ali i po najsiromašnije zemlje sveta koje su se već suočile sa rizikom od gladi.

Ruski predsednik je istakao da prema očekivanjima stručnjaka, Rusiju očekuje rekordna žetva žitarica, uključujući i 87 miliona tona pšenice. „Ove godine očekuje se dobar rod. Prema ekspertima to su naravno prelimirane procene, ali ipak žetva žitarica može da dostigne 130 miliona tona“, rekao je Putin, dodajući da bi se time namirile domaće potrebe, a da bi bilo i za izvoz.

  • DJORDJE1

    12.5.2022 #1 Author

    Većina evropskih zemalja uvodi sankcije Rusiji, a njihova rublja jača, zanimljiva situacija…

    Odgovori

  • TATJANA

    12.5.2022 #2 Author

    Nije se ni ocekivalo nista drugo

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.5.2022 #3 Author

    Trpe i oni mnogo,ali trpe i sve zemlje koje su im uvele sankcije…

    Odgovori

  • IVAN

    12.5.2022 #4 Author

    Nisu se nadali ovom scenariju

    Odgovori

  • MAJALG

    14.5.2022 #5 Author

    Mislim da preteruje ali cinjenica da Evropa polako dolazi do kolapsa izazvan ratom u Ukrajini.

    Odgovori

  • Milovan94

    15.5.2022 #6 Author

    Niko Rusiju nikada nije mogao da uništi pa neće ni sada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...