Potpuni oporavak ruske valute

Rublja se vratila na nivo pre početka rata u Ukrajini

NovacSvetVesti

1.4.2022 08:46 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rublja se vratila na nivo pre početka rata u Ukrajini Rublja se vratila na nivo pre početka rata u Ukrajini
Ruska rublja nadoknadila je gotovo u potpunosti vrednost koju je izgubila prvih dana vojne intervencije u Ukrajini. Zvanični kurs američkog dolara u odnosu na... Rublja se vratila na nivo pre početka rata u Ukrajini

Ruska rublja nadoknadila je gotovo u potpunosti vrednost koju je izgubila prvih dana vojne intervencije u Ukrajini. Zvanični kurs američkog dolara u odnosu na rusku valutu u petak 1. aprila iznosi 83,4097 rubalja, prema Narodnoj banci Rusije. Dan ranije, zvanični kurs dolara iznosio je 84,0851 rublju.

Prvog dana aprila snižen je i zvanični kurs evra za 1,2 rublje, na 93,696 rubalja. Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da je poverenje u rublju ojačalo jer je ruska valuta sada podržana, pored ostalog, robom za izvoz, prenosi Russia Today.

On je ocenio da je odluka o izvozu gasa za rublje pozitivno uticala na vrednost ruske valute. Ruski ministar je naveo da veruje da će se zapadni partneri prilagoditi odluci Moskve da gas prodaje za rublje i da će shvatiti da rublja nije ništa manje pouzdana od ostalih rezervnih valuta.

Moskva primenjuje drakonsku kontrolu kapitala i blokira većinu stranih biznismena da napuste svoja ulaganja u Rusiji, prenosi Financial Times.

Oporavak valute pokazuje da je Moskva uspela da se odbrani od kolapsa finansijskog sistema, ali po cenu dalje izolacije Rusije od globalnih finansija.

Izvor: Bloomberg@FT

Početkom marta kurs ruske valute bio je oko 150 rubalja za dolar, nakon što je izgubila skoro polovinu svoje vrednosti za manje od dve nedelje, nakon što su američke i evropske sankcije isključile Rusiju iz globalnih platnih sistema i zamrznule njene devizne i zlatne rezerve u inostranstvu.

U međuvremenu, vrednost rublje značajno je napredovala i vratila se na nivo od 23. februara, dan pre pokretanja vojnog napada na Ukrajinu. Prihodi od nafte i gasa pomogli su da se rublja stabilizuje, jer izvoz u Evropu nije zaustavljen.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 23. marta da će se plaćanje prirodnog gasa koji se isporučuje zemljama koje nisu prijateljske, odnosno onima koje su uvele sankcije Rusiji, izvršavati isključivo u rubljama. Putin je 31. marta potpisao ukaz kojim je odluka ozvaničena i primenjuje se od 1. aprila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...