Nagoveštaj novih teritorijalnih proširenja

Rusija razmatra pripajanje Hersona

SvetVesti

11.5.2022 17:14 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rusija razmatra pripajanje Hersona Rusija razmatra pripajanje Hersona
Kremlj je nagovestio da bi mogao da pripoji ukrajinski Herson Rusiji, nakon što su lokalni proruski zvaničnici najavili da nameravaju da zamole predsednika Vladimira... Rusija razmatra pripajanje Hersona

Kremlj je nagovestio da bi mogao da pripoji ukrajinski Herson Rusiji, nakon što su lokalni proruski zvaničnici najavili da nameravaju da zamole predsednika Vladimira Putina da im odobri da se pridruže Rusiji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu novinarima da „stanovnici Hersona treba da odluče“ da li će postati deo Rusije.

„Takve sudbonosne odluke moraju imati apsolutno jasnu pravnu osnovu i status, moraju biti potpuno legalne baš kao što je to bilo u slučaju Krima“, reako je Peskov, prenosi Financial Times, pozivajući se na Interfax. Njegov komentar ocenjen je kao potvrda da Moskva nema nameru da vrati zauzetu teritoriju u Ukrajini.

Izvor: Financial Times

Regionalne proruske vlasti saopštile su u sredu da je „grad Herson Rusija“, kao i da neće biti održan referendum, nego ukaz baziran na apelu hersonskog regionalnog rukovodstva ruskom predsedniku, kao i zahtev da se region priključi Ruskoj Federaciji. Prošle nedelje visoki zvaničnici ruske vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“ izjavili su prilikom posete Hersonu da je „Rusija tu zauvek“.

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je u sredu da u fabrici „Azovstal“ u Marijuplju više nema civila. „Ruke su nam odrešene“, rekao je Pušilin, prenosi Sputnik. Iz Marijupolja je navodno u poslednja 24 sata evakuisano 477 civila, uključujući 74 dece, kako navode tamošnje proruske snage.

Vlasti Luganska ocenile su da Ukrajina prekida sve mogućnosti za zaključenje mira i spasavanje ljudskih života. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija ne želi rat u Evropi, ali da upravo zapadne zemlje ponavljaju da Moskva mora da bude poražena. On je ocenio da Zapad vodi agresivnu politiku prema svetskoj ekonomiji i optužio Ukrajinu za zaustavljanje isporuka hrane.

„Ukrajina je u svojim lukama blokirala na desetine brodova, uključujući i one koji prevoze pšenicu i ne prihvata predlog Rusije da dozvoli tim brodovima da isplove humanitarnim koridorima“, izjavio je Lavrov. „Čak su minirali prilaze tim lukama, što isplovljavanje brodova čini nemogućim“, dodao je Lavrov.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...