van rusije je visina provizije niža, kažu u spornoj kompaniji

Ruski online trgovac optužuje Visu i Mastercard za vršenje nezakonitog pritiska na ruske banke

SvetVesti

23.8.2021 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ruski online trgovac optužuje Visu i Mastercard za vršenje nezakonitog pritiska na ruske banke Ruski online trgovac optužuje Visu i Mastercard za vršenje nezakonitog pritiska na ruske banke
Ruska platforma za online trgovinu Wildberries kritikovala je strane platne sisteme zbog vršenja nezakonitog pritiska na ruske banke nakon što su ove kompanije zapretile... Ruski online trgovac optužuje Visu i Mastercard za vršenje nezakonitog pritiska na ruske banke

Ruska platforma za online trgovinu Wildberries kritikovala je strane platne sisteme zbog vršenja nezakonitog pritiska na ruske banke nakon što su ove kompanije zapretile e-prodavcu novčanim kaznama zbog navodnih dodatnih provizija za plaćanja izvršena putem Visa i Mastercard usluga.

Wildberries, druga najveća ruska kompanija za e-trgovinu, najavila je ove sedmice da će svojim klijentima omogućiti popust pri kupovini karticama u radu sa ruskim platnim sistemom MIR, kao i prilikom korišćenja međubankarskog sistema brzog plaćanja Banke Rusije (FPS) ili Sberbank SberPay. Nakon ove vesti, ruske banke počele su da primaju pisma od Visa i Mastercard, preteći im kaznama za navodno dodatno naplaćivanje transakcija izvršenih putem njihovih platnih sistema, navodi Wildberries u svom saopštenju, a prenosi Russia Today.

„Primili smo žalbu u kojoj se navodi da Wildberries naplaćuje dodatni trošak za transakcije ako se koriste Visa kartice za plaćanje. Kao što znate, ako vaš trgovac dodaje dodatnu naknadu za korišćenje Visa kartice, to predstavlja kršenje usklađenosti sa zahtevima o dodatnim troškovima prema Visa osnovnim pravilima i pravilima Visa proizvoda i usluga“, istakla je Visa u jednom od dopisa. Kompanija je zatražila da se ovo navodno kršenje ispita do 31. avgusta i upozorila na kaznu od 25.000 dolara koja će „eskalirati mesečno, dok se ovo pitanje ne reši“. Pres služba kompanije Visa Inc., na pitanje zvaničnog komentara u Rusiji, dodala je da ne otkriva informacije o odnosu sa kupcima i partnerima.

Pres služba kompanije Mastercard navodi da je kooperativnija, izjavivši da je u „radnom dijalogu“ sa partnerskim bankama o situaciji sa Wildberries.

„Mi smo u normalnom radnom dijalogu sa partnerima, ponašamo se u skladu sa našim pravilima i procedurama“, navodi se u saopštenju.

Wildberries tvrdi da nisu uvedene dodatne provizije, jer tarife formiraju sami sistemi plaćanja. Ruski platni sistemi imaju niže tarifne stope, dok međunarodni dostižu dva odsto kada posluju u Rusiji. Prodavac je primetio da je van Rusije visina provizije Visa i Mastercard mnogo niža.

„Ove incidente smatramo pokušajima da se izvrši pritisak na domaće finansijske organizacije, da im se ograniči nezavisan rad“, zaključila je ova kompanija, piše RT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...