Cilj turskog predsednika je nivo ispod 10 odsto uprkos izuzetno visokoj inflaciji

Erdogan ne odustaje od snižavanja kamatnih stopa

BankeNovacSvetVesti

29.9.2022 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Erdogan ne odustaje od snižavanja kamatnih stopa Erdogan ne odustaje od snižavanja kamatnih stopa
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je centralnu banku da nastavi sa snižavanjem svoje glavne kamatne stope na ispod 10 odsto... Erdogan ne odustaje od snižavanja kamatnih stopa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je centralnu banku da nastavi sa snižavanjem svoje glavne kamatne stope na ispod 10 odsto do kraja godine, prkoseći investitorima i ekonomistima koji kažu da su povećanja stopa potrebna da bi se ukrotila inflacija koja divlja iznad 80 odsto.

“Kamatna stopa je spuštena na 12 odsto“, rekao je Erdogan u intervjuu uživo za televiziju CNNTurk kasno u sredu, misleći na iznenađujuće smanjenje referentne jednonedeljne repo stope za 100 baznih poena ranije ovog meseca.

“Od sada nema rasta, padaće dalje. To će takođe smanjiti inflaciju“, dodao je turski predsednik, prenosi Bloomberg.  Erdogan je rekao da se nada da će monetarne vlasti izvršiti dodatna smanjenja referentne kamatne stope u oktobru i kasnije, tako da referentna vrednost dostiže jednocifrene vrednosti do kraja godine.

Erdogan se dugo zalagao za niske troškove zaduživanja, zagovarajući neortodoksnu teoriju da smanjenje kamatnih stopa dovodi do niže inflacije, suprotno od konvencionalne politike.

Otpustio je tri uzastopna guvernera centralnih banaka u poslednje četiri godine zbog neslaganja oko odgovarajućeg nivoa kamatnih stopa.

  • Milovan94

    29.9.2022 #1 Author

    Preduzimaju se mnoge mere kako bi se smanjile štete od krize

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...