Indeks menadžera nabavke na najnižem nivou od aprila 2013. godine

Aktivnost privatnog sektora u evrozoni pala četvrti mesec zaredom

EUVesti

24.10.2022 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Aktivnost privatnog sektora u evrozoni pala četvrti mesec zaredom Aktivnost privatnog sektora u evrozoni pala četvrti mesec zaredom
Aktivnost u privatnom sektoru u evrozoni pala je u oktobru četvrti mesec zaredom, potvrđujući predviđanja da blok koji čini 19 zemalja ulazi u recesiju.... Aktivnost privatnog sektora u evrozoni pala četvrti mesec zaredom

Aktivnost u privatnom sektoru u evrozoni pala je u oktobru četvrti mesec zaredom, potvrđujući predviđanja da blok koji čini 19 zemalja ulazi u recesiju.

Indeks menadžera nabavke koji sastavlja kompanija S&P Global pao je na najniži nivo od aprila 2013. godine, izuzimajući mesece zaključavanja zbog pandemije virusa Covid-19. Ovaj ishod je gori od predviđanja ekonomista da će visoka inflacija negativno uticati na potražnju, pa neke firme zbog slabije prodaje ograničavaju potražnju, piše Bloomberg.

Najbrži pad je zabeležen u proizvodnji, posebno u hemijskom sektoru i sektoru proizvodnje plastike, koji su intenzivni potrošači energiju. Uslužni sektor je takođe zabeležio veliki pad jer potrošači pokušavaju da se izbore sa rastom životnih troškova.

Nove narudžbine robe i usluga padaju već četvrti mesec zaredom, a ovakav tempo nije viđen od decembra 2012. godine, izuzimajući period zaključavanja.

“Ekonomija evrozone će se, po svemu sudeći, povući četvrti mesec zaredom, uzimajući u obzir gubitke u proizvodnji i pad potražnje koji smo videli u oktobru, a na to se nadovezuju spekulacije da je recesija neizbežna”, navodi ekonomista iz kompanije S&P Global Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Širom evrozone rast troškova je doveo do zaustavljanja potražnje koja se gomilala nakon pandemije korona virusa, dok sve ređe isporuke energenata iz Rusije primoravaju domaćinstva i industriju da se ove zime pripreme za potencijalne restrikcije.

Companies reported fewer component shortages and improved shipping in October, though this was often linked to suppliers being less busy due to weaker demand. Input buying by manufacturers fell at one of the steepest rates since the global financial crisis, indicating lower production needs and increasingly widespread decisions to lower inventory due to weaker-than-expected sales.

Neizvestan ishod naveo je neke od firmi da prestanu sa zapošljavanjem, dok druge smanjuju broj  zaposlenih zbog naznaka da su kapaciteti prepunjeni.

Prethodna očitavanja za Francusku i Nemačku su takođe bila pesimistična, pri čemu je aktivnost u privatnom sektoru zaustavljena po prvi put od marta 2021. godine, da bi kasnije zabeležila četvrti mesec povlačenja.

Očitavanja podataka za Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države će najverovatnije biti negativna. Australija je ispod granice od 50 bodova koja razdvaja povlačenje od širenja ekonomije, dok Japan ponovo beleži rast.

Brojke u evrozoni ukazuju da će se njena ekonomija povući za 0,2 odsto u četvrtom kvartalu, ali pad bi se mogao ubrzati kako se godina bude bližila kraju, navodi se u izveštaju kompanije S&P Global.

  • BIJUTI27

    24.10.2022 #1 Author

    Šta mi mučeni da kažemo ovde na na Balkanu, za naše padove i minuse

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.10.2022 #2 Author

    Jasno je kao dan da će inflacija povući sa sobom stagnaciju i recesiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...