sedam zemalja EU zabeležilo u drugom tromesečju budžetski suficit

Budžetski deficit u EU i evrozoni blago smanjen u drugom kvartalu

EU

22.10.2022 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Budžetski deficit u EU i evrozoni blago smanjen u drugom kvartalu Budžetski deficit u EU i evrozoni blago smanjen u drugom kvartalu
Budžetski deficit u Evropskoj uniji (EU) i evrozoni, iskazan udelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), blago je smanjen u drugom tromesečju zahvaljujući većim prihodima,... Budžetski deficit u EU i evrozoni blago smanjen u drugom kvartalu

Budžetski deficit u Evropskoj uniji (EU) i evrozoni, iskazan udelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), blago je smanjen u drugom tromesečju zahvaljujući većim prihodima, smanjenoj potrošnji i oporavku ekonomije od korona krize, pokazao je izveštaj Eurostata.

Na nivou EU, sezonski prilagođeni budžetski deficit iskazan udelom u BDP-u iznosio je u periodu od aprila do juna 1,8 odsto, skliznuvši s 2,3 odsto u prva tri ovogodišnja mjeseca. U evrozoni spustio se sa 2,5 odsto na 2,1 odsto, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

U proleće prošle godine iznosio je 5,7 odsto u EU i 6,4 odsto u evrozoni. Budžetski prihodi porasli su u periodu od aprila do juna snažnije nego budžetska potrošnja, a ekonomska aktivnost ubrzala je u poređenju s početkom godine.

Još izrazitije poboljšanje pokazuje poređenje s drugim prošlogodišnjim tromesečjem, kada je budžetski deficit iskazan udelom u BDP-u na nivou EU iznosio 5,7 odsto, a u evrozoni 6,4 odsto.

Mere ublažavanja posledica pandemije ponovo su u periodu od aprila do juna uticale i na prihod i na potrošnju, ali manje nego u prethodnim tromesečjima, napominju statističari.

Na nivou EU, sezonski prilagođeni budžetski prihodi iskazani udelom u BDP-u iznosili su 46,5 odsto. Na početku godine njihov je udeo u BDP-u iznosio 46,4 odsto. Budžetski rashodi smanjeni su sa 48,6 na 48,4 odsto BDP-a.

U evrozoni budžetski prihodi iskazani udelom u BDP-u iznosili su u drugom tromesečju 47,2 odsto i bili su viši 0,2 procentna poena nego na početku godine. Rashodi su smanjeni sa 49,5 na 49,3 odsto.

Sezonski prilagođeni prihodi porasli su u EU za 44 milijarde evra u odnosu na prvo tromesečje dok je potrošnja smanjena za 29 milijardi evra.

U evrozoni prihodi su porasli za 35 milijardi evra, a rashodi smanjeni za 24 milijarde evra, navodi Eurostat.

Prema sezonski prilagođenim podacima kojima je Eurostat raspolagao, sedam zemalja EU zabeležilo je u drugom tromesečju budžetski suficit, a najveći je bio u Portugaliji, gde je iznosio tri odsto.

Najskromniji višak zabeležio Luksemburg, od samo 0,6 odsto. Najveći sezonski prilagođeni deficit zabeležila je u drugom tromesečju Malta, od 6,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...