Vrednost akcija e-commerce giganta porasla za 4.000 odsto od 1999. godine

Amazon deli akcije kako bi ih učinio pristupačnim za srednje investitore

BerzaBolji posaoNovacVesti

10.3.2022 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Amazon deli akcije kako bi ih učinio pristupačnim za srednje investitore Amazon deli akcije kako bi ih učinio pristupačnim za srednje investitore
Kompanija Amazon.com planira da podeli svoje akcije po prvi put nakon više od dve decenije kako bi okončala eru četvorocifrenih cena akcija za najveće... Amazon deli akcije kako bi ih učinio pristupačnim za srednje investitore

Kompanija Amazon.com planira da podeli svoje akcije po prvi put nakon više od dve decenije kako bi okončala eru četvorocifrenih cena akcija za najveće tehnološke kompanije.

U kompaniji Amazon planiraju da podstaknu vrednost njihovih najboljih akcija u odnosu 20 za jedan u okviru plana kojim se pridružuje gigantima kao što su Alphabet i Apple, koji su napravili ovu podelu kako bi svoje akcije učinili privlačnijim za investitore, piše Bloomberg.

Ova vest, u kombinaciji sa odobrenjem za ponovni otkup akcija u iznosu od 10 milijardi dolara, podstakao je rast vrednosti akcija za 11 odsto na postberzanskom trgovanju u Njujorku.

Kako su se cene akcija Amazona “napumpavale” tokom godina, potencijalna podela je sve češće postajala predmet špekulacija, koje su postale još intenzivnije prošlog meseca, kada je kompanija Alphabet predložila 20 za jedan podelu.

Amazon je nakon listiranja na berzi 1997. godine sproveo tri 21/2 podele, ali je prekinuo tu praksu. Na sastancima akcionara, ipak, ova tema je povremeno pominjana. Međutim, kompanija do sada nije ništa preduzimala po tom pitanju.

Iz e-commerce giganta mejlom je stiglo saopštenje u kome stoji da ovom podelom žele da stvore uslove da zaposleni u kompaniji imaju “veću fleksibilnost kada je u pitanju upravljanje njihovim kapitalom”, kao i da učine akcije “pristupačnijim” za srednje ulagače.

Podela ove vrste zahteva odobrenje akcionara, a ako do toga dođe, biće primenjena u junu ove godine. Akcije kompanije Amazon su sredinom nedelje trgovanje zatvorile sa cenom od 2.785,58 dolara, što je za 4.000 odsto više u odnosu na poslednju podelu akcija u septembru 1999. godine.

  • Milovan94

    10.3.2022 #1 Author

    Baš lepo

    Odgovori

  • IRINA

    10.3.2022 #2 Author

    Dobar potez borda

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.3.2022 #3 Author

    veoma pametan potez giganta tako će privući još novca u svoju kompaniju takođe srednjim preduzećima koja investiraju će doneti veliku dobit u narednim godinama

    Odgovori

  • Emilija

    10.3.2022 #4 Author

    Sjajno

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.3.2022 #5 Author

    Pravi profesionalni potez…

    Odgovori

  • ZVE84

    13.3.2022 #6 Author

    Višestruka dobit!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...