Američki gigant online prodaje usporio rast

Amazon drugim najboljim kvartalom od postojanja razočarao tržište

BankeNovacSvetVesti

30.7.2021 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Amazon drugim najboljim kvartalom od postojanja razočarao tržište Amazon drugim najboljim kvartalom od postojanja razočarao tržište
Prihod kompanije Amazon porastao je za 27 odsto na 113 milijardi dolara u drugom kvartalu tekuće godine. Neto prodaja Amazona u istom periodu prošle... Amazon drugim najboljim kvartalom od postojanja razočarao tržište

Prihod kompanije Amazon porastao je za 27 odsto na 113 milijardi dolara u drugom kvartalu tekuće godine. Neto prodaja Amazona u istom periodu prošle godine bila je 88,91 milijardu dolara. Uprkos rastu prihoda za 24 milijarde dolara, Amazon nije ispunio očekivanja tržišta.

Analitičari su predviđali prihod nešto viši od 115 milijardi dolara u drugom tromesečju ove godine, pa je vrednost akcija Amazona pala za sedam procenata u kasnoj trgovini, prenosi BBC. Amazon je prognozirao sporiji rast prodaje u trećem kvartalu zbog ublažavanja epidemioloških mera.

Kupci su se u jeku pandemije Covid-19 okrenuli online trgovini na Amazonu i drugim mrežnim platformama, što je dovelo do rekordnog profita američkog giganta. Međutim, vrtoglavi rast počinje da se niveliše uporedo sa otvaranjem prodavnica.

Profit Amazona u drugom kvartalu 2021. godine porastao je za 48 procenata na 7,8 milijardi dolara, što je drugi najveći kvartalni rezultat u istoriji kompanije. Nastavljen je i rast troškova Amazona, koji nudi zaposlenima prosečnu naknadu od 17 dolara po satu, što je dvostruko više od američkog minimuma.

Analitičari objašnjavaju da se Amazon suočio sa zakonom velikih brojeva, jer je uprkos kvartalnoj prodaji približno jednakoj godišnjem BDP Ukrajine uspeo da razočara tržište. Takođe, teško je da će kompanija čija je godišnja prodaja dostigla 400 milijardi dolara nastaviti da raste bez novih značajnih ulaganja .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...