AMAZON JE POBEDNIK Zabeležio rast akcija od 74,7 odsto tokom 2020. godine

BerzaNovacSvetVesti

21.12.2020 10:46 Autor: Marko Miladinović 0

AMAZON JE POBEDNIK Zabeležio rast akcija od 74,7 odsto tokom 2020. godine AMAZON JE POBEDNIK Zabeležio rast akcija od 74,7 odsto tokom 2020. godine
Akcije velikih tehnoloških kompanija postale su u neku ruku sigurno utočište za ulagače u nesigurnim vremenima. U doba pandemije to je posebno došlo do... AMAZON JE POBEDNIK Zabeležio rast akcija od 74,7 odsto tokom 2020. godine

Akcije velikih tehnoloških kompanija postale su u neku ruku sigurno utočište za ulagače u nesigurnim vremenima. U doba pandemije to je posebno došlo do izražaja, a grupa IT giganata okupljenih pod zajedničkim nazivom FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netfix, Google), ostvarila je prihode i rast vrednosti akcija u 2020. iznad prethodnih očekivanja.

Jedna od ovih pet kompanija, ipak, izdvojila se kao pobednik i među najvećima. U pitanju je Amazon.

Vrednost kompanije u vlasništvu Džefa Bezosa (Jeff Bezos) porasla je od početka godine za 74,7 odsto. Tik iza nje po ovom kriterijumu je Apple, sa zabeleženim rastom akcija od 73, 7 procenata, prema analizi stručnog portala Inter Capital.

Treći je Netflix, sa 61,3 odsto rasta, a za njim Google i Facebook, koji se kreću oko 30 procenata.

Ovakav uspon tržišne kapitalizacije bez dosadašnjeg presedana u istoriji  – kada se uzmu u obzir i prethodne godine, a pogotovo kada se ima u vidu uticaj kojim svoje poslovanjem ostvaruju pomenute kompanije –  naterale su američke i evropske regulatore da dobrano razmisle o izmeni postojeće regulative, sa naglaskom na onu o antimonopolskoj politici i zaštiti ličnih podataka na internetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...