Planovi američke kompanije u Kejptaunu izazvali uznemirenost

Amazon pokrenuo gradilište na svetoj zemlji afričkih plemena

BiznisNekretnineNovacSvetVesti

14.9.2021 17:39 Autor: Vladimir Jokanović

Amazon pokrenuo gradilište na svetoj zemlji afričkih plemena Amazon pokrenuo gradilište na svetoj zemlji afričkih plemena
Južnoafrički grad Kejptaun postao je poprište kampanje protiv izgradnje zgrade afričkog sedišta kompanije Amazon. Problem je što je izgradnja započeta baš na mestu koje... Amazon pokrenuo gradilište na svetoj zemlji afričkih plemena

Južnoafrički grad Kejptaun postao je poprište kampanje protiv izgradnje zgrade afričkog sedišta kompanije Amazon. Problem je što je izgradnja započeta baš na mestu koje lokalna plemena smatraju svetim staništem i svojom postojbinom.

Reč je o aktivistima iz zajednica Khoi i San, koji protestuju ispred gradilišta River Club, obučeni u drevnu životinjsku kožu, dok pevaju tradicionalne pesme i pale lišće žalfije, prenosi BBC. Dve pomenute zajednice su među nastarijim stanovnicima Južne Afrike.

Prva faza razvoja Amazona u Južnoj Africi od skoro 300 miliona dolara, uključujući izgradnju kancelarija, trebalo bi da bude završena za dve godine. Protivnici izgradnje navode kako se građevinska lokacija nalazi na ušću dve reke, čiji su nasipi poznati kao rodno mesto naroda Khoi.

Foto: Youtube screenshot

Razvoj Amazona predviđa izgradnju 150.000 kvadratnih metara za stambene zgrade, prodavnice i kancelarije. Amazon ovo mesto smatra ključnim za privlačenje drugih kompanija, za koje je namenjena polovina prostora.

Amazon je saopštio da će razvoj dati podsticaj privredi grada koja je teško pogođena pandemijom korona virusa, kao i da će otvoriti 6.000 radnih mesta tokom izgradnje i još oko 13.000 radnih mesta na druge načine.

„To je preko potrebno, posebno nakon korona virusa i drugih problema u Južnoj Africi. To će ljudima u Kejptaunu i Južnoj Africi dati nadu i ekonomski razvoj“. Borba između gigantske kompanije i autohtonog stanovništva došla je u vreme najveće krize nezaposlenosti ikada u Južnoj Africi.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.