Dogovoreno "upumpavanje" 400.000 barela dnevno neće biti dovoljno

Američke vlasti traže da OPEC poveća proizvodnju nafte

SvetVesti

11.8.2021 14:31 Autor: Gordana Bulatović 0

Američke vlasti traže da OPEC poveća proizvodnju nafte Američke vlasti traže da OPEC poveća proizvodnju nafte
Zvanična Bela kuća će apelovati na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike u proizvodnji da povećaju plasiranje novih količina sirove nafte na... Američke vlasti traže da OPEC poveća proizvodnju nafte

Zvanična Bela kuća će apelovati na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike u proizvodnji da povećaju plasiranje novih količina sirove nafte na svetsko tržište kako bi se obuzdalo poskupljenje benzina jer se strahuje da bi rastuća inflacija mogla da sputa ekonomski oporavak od pandemije kroona virusa.

Predstavnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) su već razgovarali ove nedelje sa zvaničnicima iz Saudijske Arabije, koja je de facto lider grupacije OPEC, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugim članicama neformalne naftne alijanske OPEC+, u koju je uključena i Ruska federacija.

Julski sporazum OPEC+ grupe o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno na mesečnom nivou, čije sprovođenje kreće u avgustu i nastavlja se tokom 2022. godine, „jednostavno nije dovoljan tokom perioda koji je od kritičnog značaja za globalni oporavak“, tvrde američki zvaničnici.

„Sarađujemo sa relevantnim članicama iz OPEC+ po pitanju važnosti tržišne konkurencije za utvrđivanje cena. Konkurentnost na energetskim tržištima osiguraće pouzdano i stabilno snabdevanje energijom, a OPEC+ mora da učini više kako bi podržao oporavak“, naveo je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) u saopštenju do kojeg je došao CNBC.

Cene gasa u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su ove godine jer se oporavlja tražnja za naftnim derivatima. Prosečna cena po galonu gasa (3,79 litara) iznosila je juče 3,18 dolara, u poređenju sa 3,14 dolara pre mesec dana. Tokom prošle godine cene su porasle za nešto više od jednog dolara.

U maju je prosečna cena gasa u SAD prvi put od 2014. godine prešla granicu od 3,0 dolara.

„Predsednik Bajden priznaje da cene gasa mogu da nagrizu porodične budžete i želeo bi da njegova administracija upotrebi sve alate koje ima na raspolaganju za rešavanje cena gasa, kako bi pomogla da se one snize“, rekao je jedan visoki zvaničnik Bele kuće, navodi američki medij.

Do skoka cena gasa došlo je posle oporavka cena nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...