Najsporiji rast ekonomije SAD u poslednjih godinu dana

Američki BDP dostigao rekordno visok nivo u trećem kvartalu

NovacSvetVesti

29.10.2021 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki BDP dostigao rekordno visok nivo u trećem kvartalu Američki BDP dostigao rekordno visok nivo u trećem kvartalu
Američka privreda je zabeležila u trećem kvartalu 2021. najsporiji rast u poslednjih godinu dana. Razlog tome je porast slučajeva Covid-19, koji je dodatno napregnuo... Američki BDP dostigao rekordno visok nivo u trećem kvartalu

Američka privreda je zabeležila u trećem kvartalu 2021. najsporiji rast u poslednjih godinu dana. Razlog tome je porast slučajeva Covid-19, koji je dodatno napregnuo globalne lance snabdevanja, što je dovelo do nestašica robe koje su ukočile potrošnju stanovništva.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za dva odsto u trećem kvartalu u odnosu na isti period 2020. godine, objavljeno je iz Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Slabiji rast od očekivanog takođe je rezultat smanjenja pandemijske državne finansijske pomoći preduzećima, saveznim državama SAD i lokalnim samoupravama, kao i domaćinstvima.

Pored toga, ekonomski rast je sputao i uragan Ida, koji je krajem avgusta blokirao američku proizvodnju struje u postrojenjima instaliranim na moru.

Uprkos usporavanju ekonomskog rasta u trećem kvartalu, američki BDP je dostigao rekordno visok nivo, budući da je sada veći za 1,4 odsto nego pre pandemije.

Tagovi
BDP VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...