Potreban dodatni napor u borbi protiv korupcije

Američki investitori ukazuju na korupciju i ne veruju sistemu u Crnoj Gori

BiznisInvesticijePoslovanjeRegionVesti

17.12.2021 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Američki investitori ukazuju na korupciju i ne veruju sistemu u Crnoj Gori Američki investitori ukazuju na korupciju i ne veruju sistemu u Crnoj Gori
Američki investitori koji su zainteresovani za poslovanje u Crnoj Gori, često prigovaraju da im poslovna klima u Crnoj Gori ne odgovara, zbog nedostatka transparentnosti... Američki investitori ukazuju na korupciju i ne veruju sistemu u Crnoj Gori

Američki investitori koji su zainteresovani za poslovanje u Crnoj Gori, često prigovaraju da im poslovna klima u Crnoj Gori ne odgovara, zbog nedostatka transparentnosti u javnim nabavkama, nepredvidivosti sprovođenja važećih ugovora ili neprimerenog uticaja konkurencije. Ukazuju na korupciju i zbog toga nemaju poverenja u sistem. Zato je potreban dodatan napor u borbi protiv korupcije, jača saradnja i komunikacija između Vlade Crne Gore i privatnog sektora, poručila je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) na tradicionalnoj Gala večeri održanoj u okviru Programa za bolje poslovno okruženje Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori, javlja Radio Televizija Crne Gore.

Predsednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović kazala je da samo blagovremen, kvalitetan i kontinuiran dijalog može proizvesti ona rešenja koja vode ka unapređenju poslovnog ambijenta, i koja su održiva i primenljiva u praksi.

„Nadamo se da je Vlada Crne Gore, prepoznala značaj našeg programa i našu želju da budemo istinski partner u procesu donosenja odluka, kako bi zajedno kreirali predvidljiv i transparentan poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava, osnažili sigurnost kapitala, i privukli što više renomiranih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadnoevropskih zemalja”, poručila je Vuksanović i pozvala relevantna ministarstva da intenziviraju saradnju sa komitetima AmCham-a.

Rajzing Rajnke je kazala da je Američka privredna komora, svojim zalaganjem, značajno uticala na poslovnu klimu u Crnoj Gori i na jačanje partnerstva između javnog i privatnog sektora.

„Svi smo na istom zadatku, jer svi težimo poslovnom okruženju koje je transparentno, fer i predvidljivo“, rekla je Rajnke.

Ona je podsetila da su SAD i Crna Gora u septembru pokrenule novi bilateralni ekonomski dijalog koji je, kako je navela, odlična platforma za produbljivanje saradnje između dve zemlje.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) obratio se prisutnima putem video poruke i naglasio da je potrebno dodatno intenzivirati ekonomske veze Crne Gore sa SAD i Evropom što bi poboljšalo standard života građana, ali i poziciju Crne Gore na putu ka EU.

Vlada CG za nultu toleranciju na korupciju

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je da je najveći izazov današnjice korupcija koja ujedno preti bezbednosnom sektoru, ali razara i ekonomsko tkivo.

„Zato je najznačaniji iskorak ove Vlade program ‘Evropa sad’. Njime želimo da uradimo ono što niko
nije uradio u Crnoj Gori – da stopu siromaštva smanjimo i povećamo kupovnu moć građana, jer naš zadatak je bitka za građane. Ujedno, mi demonstriramo i nultu korupciju i to je mera ove vlade. Verujemo da će saradnja sa SAD svakim danom biti veća i da ćemo uskoro potpisati značajan sporazum o jednom investicionom poduhvatu koji će ući u istoriju Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Donacije klinikama

Na AmCham Gala večeri uručene su i zahvalnice za poseban doprinos Programu za bolje poslovno okruženje, kao i donacije iz oblasti društveno odgovornog poslovanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predsednik AmCham Komiteta za digitalnu transformaciju Vuka Vukašinović dobili su zahvalnice za poseban doprinos Programu.

Klinici za ORL i MFH u okviru Kliničkog centra Crne Gore uručena je donacija od osam instrumenata, mikromakaza za sprovođenje operacije laringomikroskopske hirurgije grkljana, i dijagnostiku pacijenata sa sumnjom na maligne bolesti, dok je Domu zdravlja u Bijelom Polju uručena donacija audiometra koji je neophodan za službu Medicine rada.

AmCham sprovodi Program „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“ od aprila 2017. godine, sa ciljem podizanja nivoa uzajamnog razumevanja između privatnog i javnog sektora, kako bi se doprinelo efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primeni pravnih normi od strane javne uprave, ali i privatnog sektora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...