istorijski maksimum vrednosti uvezene robe

Američki spoljnotrgovinski deficit porastao na 97,8 milijardi dolara

SvetVesti

30.12.2021 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki spoljnotrgovinski deficit porastao na 97,8 milijardi dolara Američki spoljnotrgovinski deficit porastao na 97,8 milijardi dolara
Deficit Sjedinjenih Američkih Država u robnoj trgovini sa svetom dostigao je u novembru novi rekord, pošto je uvoz uzleteo na istorijski maksimum. Spoljnotrgovinski deficit... Američki spoljnotrgovinski deficit porastao na 97,8 milijardi dolara

Deficit Sjedinjenih Američkih Država u robnoj trgovini sa svetom dostigao je u novembru novi rekord, pošto je uvoz uzleteo na istorijski maksimum.

Spoljnotrgovinski deficit se povećao na 97,8 milijardi dolara prošlog meseca sa 83,2 milijarde dolara u oktobru, prema podacima Ministarstva trgovine, prenosi Bloomberg.

Vrednost uvoza je skočila za 4,7 procenata na 252,4 milijarde dolara, predvođena kupovinama robe za potrebe industrije, dok se uvoz robe za široku potrošnju popeo na 67 milijardi dolara, što je takođe nov najviši nivo.

Izvoz je, s druge strane, opao na 154,7 milijardi dolara.

Snažna potražnja potrošača i poslovne investicije pogurale su robni deficit SAD do rekordnog nivoa ove godine. Imajući u vidu slab nivo zaliha, napregnute lance snabdevanja i zakrčene luke, američki uvoznici s teškom mukom uspevaju da zadovolje rast apetita kupaca za gotovim proizvodima i industrijskim materijalima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...