Neophodno održati globalno snabdevanje stabilnim

Amerikanci i Evropljani razmatraju zabranu uvoza ruske nafte

EURegionSvetU fokusuVesti

7.3.2022 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Amerikanci i Evropljani razmatraju zabranu uvoza ruske nafte Amerikanci i Evropljani razmatraju zabranu uvoza ruske nafte
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) rekao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, ipak naglašavajući... Amerikanci i Evropljani razmatraju zabranu uvoza ruske nafte

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) rekao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, ipak naglašavajući važnost globalnog stabilnog snabdevanja naftom.

„U vrlo smo aktivnim razgovorima s našim evropskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, uz naravno istovremeno održavanje stabilnog globalnog snabdevanja naftom”, rekao je Blinken u intervjuu za NBC, prenosi SEEbiz.

Blinken, koji je trenutno u obilasku evropskih zemalja kako bi s evropskim partnerima koordinirao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, dodao je da je razgovarao o uvozu nafte s predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) i njegovim kabinetom u subotu.

Blinken je to komentisao nakon što su cene nafte ove sedmice snažno porasle pošto su SAD i i njeni saveznici uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon invazije, Bela kuća uvela je sankcije na izvoz tehnologija za ruske rafinerije i gasovod Južni tok 2, koji nikad nije počeo s radom.

Upitan jesu li SAD odbacile mogućnost unilateralne zabrane uvoza ruske nafte, Blinken je rekao kako ništa neće odbacivati, ali da u svemu što Vašington čini “pristup počinje s koordinacijom sa saveznicima i partnerima”, prenosi SEEbiz.

Inače, Amerikanci su najveći svetski potrošači benzina zahvaljujući velikim automobilima, velikim udaljenostima koje prevaljuju i maloj ponudi javnog prevoza u nekim područjima, dok je rast cena benzina uvek bilo osetljivo pitanje za američke političare.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...