džejn horvat otišla u advokatsku kancelariju koja zastupa IT giganta

Apple ostao bez čuvene direktorke zadužene za bezbednost privatnih podataka

Hi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

31.8.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Apple ostao bez čuvene direktorke zadužene za bezbednost privatnih podataka Apple ostao bez čuvene direktorke zadužene za bezbednost privatnih podataka
Izvršna direktorka zadužena za bezbednost ličnih podataka u američkom IT gigantu Apple uskoro će napustiti kompaniju kako bi radila u advokatskoj firmi. Džejn Horvat... Apple ostao bez čuvene direktorke zadužene za bezbednost privatnih podataka

Izvršna direktorka zadužena za bezbednost ličnih podataka u američkom IT gigantu Apple uskoro će napustiti kompaniju kako bi radila u advokatskoj firmi.

Džejn Horvat (Jane Horvath), koja se pridružila Appleu 2011. godine, preuzima posao u kancelariji Gibson, Dunn & Crutcher LLP, prenosi Bloomberg. Horvat je nedavno obavestila Appleovo pravno odeljenje o svojim planovima u internom dopisu. Ona napušta ulogu koja postaje sve ključnija za Appleovu strategiju.

Horvat, koja je prošle godine preuzela titulu glavnog službenika za privatnost, služila je kao zaštitno lice kompanije u promovisanju njenih zaštitnih mehanizama, zajedno sa glavnim izvršnim direktorom Timom Kukom (Tim Cook).

Iz Applea još nisu komentarisali povlačenje svoje direktorke za Bloomberg, niti ko bi mogao da je zameni.

Privatnost, odnosno zaštita ličnih podataka korisnika, postala je centralna tema Appleovih marketinških napora, a Horvat je predstavljala kompaniju u njenim poslovima sa trgovinskim grupama i Belom kućom. Takođe je bila odgovorna za usaglašenost kompanije sa pravilima privatnosti na globalnom nivou, kao što je GDPR, ili Opšta uredba o zaštiti podataka u Evropskoj uniji.

Horvat je bila jedan od retkih Appleovih rukovodilaca koji su nosili titulu „glavnog direktora“. Školovana kao advokat, Horvat je radila kao Appleov viši direktor za globalnu privatnost pre nego što je preuzela svoju trenutnu titulu.

Ona je postala istaknuta u kompaniji nakon što se 2016. godine sukobila sa FBI-jem oko toga da li da otključa iPhone jedne osobe osumnjičene za pucnjavu. Apple je odbio, rekavši da će taj potez stvoriti pozadinska vrata koja potkopavaju sigurnost iPhonea. Vlada je na kraju otključala uređaj bez pomoći ili odobrenja kompanije.

Horvat se pridružuje advokatskoj firmi koja je zastupala Apple po brojnim pitanjima u proteklih nekoliko godina. Gibson Dunn je nedavno predvodio Appleove pravne napore u borbi protiv Epic Games Inc. zbog visina provizija App Storea kreatorima softvera.

Pre Applea, Horvat je nadgledala zaštitu privatnosti u Alphabet/Googleu i Ministarstvu pravde SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...