TRANSAKCIJA KOJA JE ZAPALILA DRUŠVENE MREŽE

Argentinac kupio državni Google domen

Hi-techLifestyleSvetVestiZanimljivosti

28.4.2021 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Argentinac kupio državni Google domen Argentinac kupio državni Google domen
Veb dizajner Nikolas Kurona kupio je domen Google u Argentini za 540 argentinskih pezosa ( 5,81 dolar), nakon što je domen postao dostupan po... Argentinac kupio državni Google domen

Veb dizajner Nikolas Kurona kupio je domen Google u Argentini za 540 argentinskih pezosa ( 5,81 dolar), nakon što je domen postao dostupan po isteku prethodnog vlasništva. Ova transakcija prouzrokovala je privremeno zatvaranje pretraživača google.com.ar.

Argentinski veb dizajner kupio je domen sasvim legalno i na uobičajen način. „Želim da objasnim da sam ušao na sajt http://nic.ar. i video da je domen http://google.com.ar dostupan i kupio sam ga!“, naveo je Kurona na svom twitter nalogu, prenosi Newsweek, dodajući da nikada nije sanjao da je to moguće. Iz kompanije Google u Argentini saopštili su da je domen kratko vreme bio u tuđem vlasništvu i da su ubrzo povratili kontrolu.

Takva aktivnost naziva se „ciberskuatting“, kako izveštava MercoPress, a odnosi se na čin čuvanja, registracije, kupovine ili prodaje domena kako bi se profitiralo od prepoznavanja imena zakonitog vlasnika. Datumi isteka domena su javno dostupni i lako se mogu dobiti putem veb lokacija za registraciju poput nic.ar.

Moguće da je Google Argentina jednostavno zaboravila da obnovi domen google.com.ar, a da je Kurona dobio šansu i iskoristio je. Nekoliko minuta nakon ove aktivnosti, MarcoPress je potvrdio da Google Argentina uspešno oporavlja svoj domen i ubrzo je vratila uslugu korisnicima širom zemllje.

Korisnici Google pretaživača u Argentini žalili su se na pad veb stranice u trajanju od tri sata i pretpostavljali su da je reč o padu sistema, ali je pomenuti twitt kasnije pomogao da se stvari razjasne. Veb lokacija nic.ar je ukinuta u sredu nakon što je incident postao goruća tema na društvenim mrežama.

  • Anna

    28.4.2021 #1 Author

    Vrh! Za pet dolara domen! Moram i ja u Argentinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...