DRAMATIČNA BORBA BRISELA PROTIV COVID-19

AstraZeneca isporučuje dodatnih devet miliona vakcina EU

EULifestyleSvetVestiZdravlje

1.2.2021 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

AstraZeneca isporučuje dodatnih devet miliona vakcina EU AstraZeneca isporučuje dodatnih devet miliona vakcina EU
Kompanija Astra Zeneca isporučiće Evropskoj uniji devet miliona dodatnih doza vakcina protiv korona virusa u prvom kvartalu, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon... AstraZeneca isporučuje dodatnih devet miliona vakcina EU

Kompanija Astra Zeneca isporučiće Evropskoj uniji devet miliona dodatnih doza vakcina protiv korona virusa u prvom kvartalu, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). To bi ukupno trebalo da bude 40 milona doza.

Ursula fon der Lajen objavila je na svom Twitter nalogu da će Astra Zeneca početi da isporučuje vakcine nedelju dana ranije nego što je planirano, prenele su agencije. Ona je takođe dodala da će pomenuta farmaceutska kompanija proširiti proizvodne kapacitete u Evropi.

Šefica EK je saopštila da se u nedelju sastala sa izvršnim direktorima više kompanija koje proizvode vakcine, a tema je bila povećanje proizvodnje i bolja priprema za eventualne buduće pandemije. Fon der Lajen je prošle nedelje na virtuelnom Svetskom ekonomskom forumu govorila o novom javno–privatnom pristupu istraživanja i bržoj proizvodnji vakcine.

Nakon prošlonedeljne afere i svađe koju je pokrenulo saopštenje kompanije AstraZeneca da će u prvoj fazi isporučiti Evropi 60 odsto manje doza od dogovorene količine, odnosi se izgleda ipak vraćaju u okvire saradnje. Podsetimo, mediji su preneli tvrdnje neimenovanih izvora iz Brisela da je AstraZeneca prodala vakcine Velikoj Britaniji a koje su bile namenjene EU.

Britanski mediji prenose da konzervativni krugovi u zemlji upozoravaju da je na pomolu novi spor Londona i Brisela, jer je EU najavila kontrolu izvoza vakcina koje se proizvode na njenoj teritoriji. Torijevci su ocenili da je taj potez dokazao potrebu za revizijom dogovora o Brexitu, koji se tiče granice Severne Irske sa Republikom irskom.

EU je u petak nagovestila da će pokrenuti klauzulu iz sporazuma o Brexitu, koja omogućava poništenje protokola o irskoj granici u određenim okolnostima. To bi značilo da ne bi dozvolila prolaz vakcina iz Republike Irske u Veliku Britaniju, kontrolom granice između dve Irske, ali je odustala od toga nakon protivljenja Dablina i Londona. Protokol je upravo osmišljen da bi se izbegla potreba za granicom između dve Irske.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je kritikovala najavu EU o kontoli izvoza. Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da bi „nacionalizam vakcina“ doprineo samo produženju krize Covid-19, prenosi Guardian. SZO je ocenila da je to „veoma zabrinjavajući trend“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...