VAKCINU BRITANSKO-ŠVEDSKE KOMPANIJE OPET PRATE KONTROVERZE

AstraZeneca na ivici skandala u Americi

LifestyleSvetVestiZdravlje

26.3.2021 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 2

AstraZeneca na ivici skandala u Americi AstraZeneca na ivici skandala u Americi
Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca saopštila je da je njena vakcina protiv korona virusa bila 76 odsto efikasna u sprečavanju simptomatske bolesti tokom ključnog ispitivanja... AstraZeneca na ivici skandala u Americi

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca saopštila je da je njena vakcina protiv korona virusa bila 76 odsto efikasna u sprečavanju simptomatske bolesti tokom ključnog ispitivanja u SAD. To je za tri procenta manja efikasnost od one s kojom je AstraZeneca izašla u javnost ranije ove nedelje, zbog čega se našla na meti javnih kritika.

Najnoviji podaci zasnovani su na 190 slučajeva zaraze korona virusom među 32.400 vakcinisanih učesnika ispitivanja u SAD, Čileu i Peruu. Prethodni podaci bili su zasnovani na bazi 141 slučaja infekcije, prenosi Al Jazeera, pozivajući se na Reuters.

Foto: Tanjug/AP

“Primarna analiza je u skladu sa prethodno objavljenom privremenom analizom i potvrđuje da je naša vakcina protiv Covid-19 visoko efikasna kod odraslih“, saopštila je farmaceutska kompanija. AstraZeneca najavila je da će uskoro zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine, a najnoviji podaci predstavljeni su nezavisnom odboru za nadzor i ispitivanja.

Ranije ove nedelje nezavisno veće koje je nadgledalo američko ispitivanje vakcine obratilo se kompaniji i američkim zdravstvenim zvaničnicima, navodeći u oštro intoniranom pismu da je AstraZeneca izostavila neke slučajeve Covid-19 u svojoj studiji, navodi AP.

Univerzitetski virusolozi naveli su da je AstraZeneca možda jednostavno požurila sa nepotpunom privremenom analizom, umesto da je to uradila sporije i detaljnije. Najpoznatiji američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je pre objave novih rezultata da predviđa da će se AstraZeneca “ispostaviti kao dobra vakcina“.

Entoni Fauči
Foto: Tanjug/AP

Neki stručnjaci ocenili su da je nova analiza umirujuća navodeći da se ažurirani podaci ne razlikuju bitno od prethodnih. Analiza kompletnih podataka uslediće u narednim nedeljama, kada američka Uprava za hranu i lekove započne sopstveni strogi pregled. 

Farmaceutska kompanija saopštila je da rezultati koje je prijavila uključuju slučajeve do sredine februara, kako je precizirano pravilima studije, a da je naknadno pripremila detaljniju analizu slučajeva koji su se dogodili kasnije. AstraZeneca pozvala se pretežno na nalaze američke studije, kojom je obuhvaćeno 32.000 osoba.

Kompanija se bori da popravi poljuljanu reputaciju nakon skandala koji su pratili proizvodnju i distribuciju njene vakcine u Evropi. Glavni aduti kompanije su činjenice da je vakcina jeftina, sa cenom oko dva evra po dozi, kao i da je jednostavna za čuvanje i transport sa traženom temperaturom od dva do osam stepeni Celzijusovih. 

  • ZORICA.S

    26.3.2021 #1 Author

    NE,astrazeneca!!!

    Odgovori

  • Tina

    26.3.2021 #2 Author

    Šta tu običan čovek može da misli.Da sam odluči koju će vakcinu da primi. Smešno. Da se posavetuje sa svojim lekarom, pa ako bude nešto , opet niko nije odgovoran. Zaključ- da se primi vakcina, pa šta bude, biće

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...