U Italiji otkriveno 29 miliona doza, EU istražuje slučaj

Sprečen šverc AstraZeneca vakcina protiv korona virusa

EUVesti

24.3.2021 13:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sprečen šverc AstraZeneca vakcina protiv korona virusa Sprečen šverc AstraZeneca vakcina protiv korona virusa
Oko 29 miliona doza vakcina AstraZeneca protiv korona virusa pronađeno je u jednom fabričkom skladištu u Italiji tokom vikenda. Prema italijanskim izvorima sumnja se... Sprečen šverc AstraZeneca vakcina protiv korona virusa

Oko 29 miliona doza vakcina AstraZeneca protiv korona virusa pronađeno je u jednom fabričkom skladištu u Italiji tokom vikenda. Prema italijanskim izvorima sumnja se da vakcine potiču iz fabrike Halik u Holandiji, koja još nije dobila odobrenje za proizvodnju za Evropsku uniju.

Italijanska La Stampa poziva se na izvore iz EU, koji navode da su te doze prvobitno bile namenjene Velikoj Britaniji, ali je izvoz obustavljen nakon što je Brisel uveo mehanizam za ograničavanje izvoza vakcina. Reuters se poziva na francuske zvaničnike koji navode da su u toku provere i da će pošiljka biti blokirana.

Na sastanku parlamentarnog odbora u Briselu, generalna direktorka Komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Sandra Galina (Sandra Gallina) rekla je da joj nije poznato da je ijedna doza vakcine AstraZeneca napustila teritoriju EU nakon što je odbijen zahtev za izvoz u Australiju, prenosi Politico.

Foto: Printscreen

La Stampa navodi da AstraZeneca nije obavestila nadležne iz EU o dozama koje su pronađene u pogonu kompanije Catalent u Ananji u Ređo Kalabriji. Nakon inspekcije pogona fabrike Halik, evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) započeo je da istražuje kuda idu doze koje se proizvode u Holandiji i upozorio italijanske vlasti da rasvetle slučaj.

Do otkrića 29 miliona doza došlo je u trenutku dok se AstraZeneca nalazi u nemilosti Evropske komisije zbog kašnjenja u isporuci vakcina, nakon što je uveliko probila ugovorene rokove. Najnovije obećanje kompanije AstraZeneca Briselu bilo je da će u prvom kvartalu ove godine isporučiti 30 miliona doza. Berlin se oglasio povodom otkrića u Italiji, navodeći da bi vakcine trebalo da budu distribuirane u zemlje EU.

Pronalazak vakcina koincidirao je i sa namerom EK da uvede nova pravila koja bi mogla dodatno da smanje smanje evropski izvoz vakcina na šest nedelja. Predlog bi trebalo da bude predstavljen u sredu, dan uoči dvodnevnog virtuelnog samita lidera EU.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...