ASTRAZENECA PREUZIMA ALEXION ZA 39 MILIJARDI DOLARA Najveći posao farmaceutskog giganta u ovoj oblasti

SvetVesti

14.12.2020 10:00 Autor: Julijana Vincan 0

ASTRAZENECA PREUZIMA ALEXION ZA 39 MILIJARDI DOLARA Najveći posao farmaceutskog giganta u ovoj oblasti ASTRAZENECA PREUZIMA ALEXION ZA 39 MILIJARDI DOLARA Najveći posao farmaceutskog giganta u ovoj oblasti
Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca pristala je da kupi američkog proizvođača lekova Alexion Pharmaceuticals za 39 milijardi dolara, što je njen najveći posao ikad za... ASTRAZENECA PREUZIMA ALEXION ZA 39 MILIJARDI DOLARA Najveći posao farmaceutskog giganta u ovoj oblasti

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca pristala je da kupi američkog proizvođača lekova Alexion Pharmaceuticals za 39 milijardi dolara, što je njen najveći posao ikad za jačanje položaja u imunologiji i retkim bolestima.

Dogovor dolazi sedam dana od kada je AstraZeneca objavila da sprovodi dalja istraživanja, kako bi potvrdila može li njena vakcina za Covid-19 biti 90 odsto delotvorna, potencijalno usporavajući njeno uvođenje, a nakon što je suparnička vakcina iz kompanije Pfizer dobila odobrenje u Velikoj Britaniji i SAD.

Laboratorijsko ispitivanje
Foto: Tanjug/AP

Preduzeće AstraZeneca objavila je da će deoničari Alexiona dobiti 60 dolara u gotovini i oko 115 dolara po deonici – bilo u običnim deonicama kojima se trguje u Velikoj Britaniji ili u američkim depozitarnim deonicama denominiranim u dolarima.

Na osnovu referentne prosečne cene ADR od 54,14 dolara, to podrazumeva ukupnu cenu od 175 dolara po deonici. Deonice Alexiona zaključile su se u petak na oko 121 dolar, prenosi Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...