U komšijskoj državi se uveliko prelazi na održive izvore energije

Austrijanci grade solarnu elektranu kod Siska vrednu 60,9 miliona evra

InvesticijeNovacRegionVesti

25.5.2021 08:30 Autor: Marko Miladinović

Austrijanci grade solarnu elektranu kod Siska vrednu 60,9 miliona evra Austrijanci grade solarnu elektranu kod Siska vrednu 60,9 miliona evra
Između opštinskih vlasti u Martinskoj Vesi pored Siska i austrijske kompanije Conex Invest potpisan je ugovor o gradnji fotonaponske elektrane vredne 457 miliona kuna... Austrijanci grade solarnu elektranu kod Siska vrednu 60,9 miliona evra

Između opštinskih vlasti u Martinskoj Vesi pored Siska i austrijske kompanije Conex Invest potpisan je ugovor o gradnji fotonaponske elektrane vredne 457 miliona kuna (60,9 miliona evra).

Reč je o fotonaponskoj elektrani gabarita kakve trenutno nema nijedna solarna elektrana u Hrvatskoj koja je u funkciji, piše Jutarnji list. Ona ima snagu od 60 megavata i procenjenu godišnju proizvodnju 76 gigavatsati. Na izgradnji je angažovana bjelovarska kompanija Microstar koja je već učestvovala u podizanju 25 solarnih elektrana u Hrvatskoj.

Kako piše Seebiz, prethodno su sagledane još neke lokacije, no na kraju je izbor pao na Martinsku Ves, s čijim je vlastima potpisan ugovor o najmu zemljišta na 30 godina, koliki će biti I očekivani radni vek pogona.

Očekivani godišnji prihod opštinskog budžeta od najma zemljišta je minimalno 1,9 miliona kuna, i od komunalnih naknada dodatna dva miliona kuna godišnje, što je sveukupno nešto više od pola miliona evra na godišnjem nivou.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.