privatna potrošnja usporila

Austrijska ekonomija pala u drugom kvartalu

EURegionVesti

29.7.2023 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Austrijska ekonomija pala u drugom kvartalu Austrijska ekonomija pala u drugom kvartalu
Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u drugom ovogodišnjem tromesečju u odnosu na prvo pao je 0,4 odsto, prema objavljenoj prvoj proceni Državnog zavoda za... Austrijska ekonomija pala u drugom kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u drugom ovogodišnjem tromesečju u odnosu na prvo pao je 0,4 odsto, prema objavljenoj prvoj proceni Državnog zavoda za statistiku.

Privreda je zakočena skromnijim aktivnostima u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, te nižom privatnom potrošnjom, prenosi SEEbiz.

U odnosu na drugo tromesečje prošle godine BDP je pao 0,3 odsto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dodata vrednost u industriji u drugom ovogodišnjem kvartalu pala je 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u građevinarstvu smanjena 2,5 odsto.

Razvoj uslužnog sektora uveliko je varirao zavisno od industrije. Dok je dodata vrednost u ostalim ekonomskim uslugama pala 2,6 odsto, u području trgovine, prometa, smeštaja i gastronomije zabeležen je manji pad od 0,2 odsto.

Područja informacija i komunikacija, finansijskih i osiguravajućih usluga, kao i nekretnina porasla su 0,2 odsto, a blagi rast beleži i turizam.

Potrošnja domaćinstava, uključujući i neprofitne ustanove koje opslužuju privatna domaćinstva, smanjena je 1,5 odsto u odnosu na prvo tromesečje. U međuvremenu je javna potrošnja porasla 0,9 odsto.

  • Vale

    7.8.2023 #1 Author

    Prema ovim podacima, cini mi se da smo mi bolji od Austrije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...