Opada broj zahteva za naknadu za nezaposlene u SAD

Sve manje Amerikanaca bez posla

SvetVesti

21.7.2023 09:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Sve manje Amerikanaca bez posla Sve manje Amerikanaca bez posla
Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za naknadu za nezaposlene neočekivano je opao prošle nedelje na najniži nivo u poslednja dva meseca usred... Sve manje Amerikanaca bez posla

Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za naknadu za nezaposlene neočekivano je opao prošle nedelje na najniži nivo u poslednja dva meseca usred stalne zategnutosti tržišta rada.

Broj inicijalnih zahteva za naknadu za nezaposlene pao je za 9.000 na sezonski prilagođenih 228.000 u nedelji koja je završena 15. jula, što je najniži nivo od sredine maja, prenosi Reuters. Prema prognozi ekonomista očekivalo se da će taj broj biti 242.000.

Drugi uzastopni nedeljni pad potraživanja koje je objavilo Ministarstvo rada podgrejao je optimizam da bi privreda ove godine mogla da izbegne veliku recesiju. To je usledilo nakon nedavnih podataka koji pokazuju da je inflacija oslabila u junu. Snaga tržišta rada takođe podržava rast plata, pomažući da potrošnja nastavi da raste.

Potraživanja, u odnosu na veličinu tržišta rada u SAD, daleko su ispod nivoa od 280.000 za koji ekonomisti procenjuju da bi signaliziralo značajno usporavanje rasta broja radnih mesta. Tržište rada ostaje zategnuto jer kompanije gomilaju radnike nakon što su imale problem manjka radne snage tokom pandemije.

Na sadašnjim nivoima, takozvana kontinuirana potraživanja naknade za nezaposlene su niska prema istorijskim standardima, što ukazuje da otpušteni radnici relativno brzo nalaze novi posao.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...