Uprkos dovoljnim rezervama vlada traži nove pravce snabdevanja

Austrijska skladišta gasa popunjena 90 odsto

EUVesti

7.11.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Austrijska skladišta gasa popunjena 90 odsto Austrijska skladišta gasa popunjena 90 odsto
Austrija je već napunila 90 odsto svojih skladišta gasa. Polovina gasa se izvozi, između ostalog i u Sloveniju. Vlada je u međuvremenu donela i... Austrijska skladišta gasa popunjena 90 odsto

Austrija je već napunila 90 odsto svojih skladišta gasa. Polovina gasa se izvozi, između ostalog i u Sloveniju. Vlada je u međuvremenu donela i nove mere u energetskom sektoru za pomoć privredi i izdvojila 1,3 milijarde evra za subvencije.

Austrija nastavlja sa punjenjem skladišta gasa. Kada budu popunjeni do 100 odsto, moći će da pokriju celokupnu godišnju potrošnju gasa, koja iznosi oko 90 teravat sati. Istovremeno, skoro polovina gasa se izvozi, uključujući i Sloveniju. Uprkos dovoljnim rezervama gasa, vlada traži nove pravce snabdevanja gasom. Već je potpisala ugovor sa Abu Dabijem za sledeću zimu, piše Seebiz.

„Dobra vest je da će Austrija dobiti isporuke tečnog gasa za celu zimsku sezonu. To znači snabdevanje 65.000 domaćinstava. Količina gasa je ista kao i u Nemačkoj, samo je razlika što ima mnogo veći broj stanovnika. To znači da ćemo moći da snabdevamo mnogo više domaćinstava“, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer (Karl Nehammer).

Austrijance, međutim, zabrinjava rast cena goriva i energenata za domaćinstva i ugostiteljstvo, zbog čega mnogi podižu cene.

„Malo smo podigli cenu, 20, 30 centi. Kafu, na sreću, sami pržimo. Uvozimo je iz Južne Amerike, pa možemo da kažemo da ovde nije loša kao drugde. Cenu možemo sami da odredimo“, rekao je vlasnik bečke kafeterije Gunter Havelka (Gunther Hawelka).

Vlada je takođe izdvojila 1,3 milijarde evra za pomoć privredi u pogledu cena energije. Reč je o subvencijama kako za veća preduzeća, tako i za one manje, poput pekara i prodavnica.

Subvencije će moći da pokriju 30 odsto dodatnih troškova u odnosu na prethodnu godinu. Model paušalne stope primenjuje se na kompanije sa godišnjim prometom do 700.000 evra. Da bi dobili subvenciju, moraće da štede energiju.

  • VERA

    13.11.2022 #1 Author

    Svaka im čast kada su dopunili svoje rezerve gasa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...