VISOKI EKOLOŠKI CILJEVI KOMPANIJE BOEING

Avioni na biogorivo do kraja decenije

EkologijaHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

24.1.2021 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Avioni na biogorivo do kraja decenije Avioni na biogorivo do kraja decenije
Američka kompanija Boeing najavila je da će do kraja decenije proizvoditi avione koji će leteti 100 odsto na biogorivo, u cilju smanjenja zagađenja životne... Avioni na biogorivo do kraja decenije

Američka kompanija Boeing najavila je da će do kraja decenije proizvoditi avione koji će leteti 100 odsto na biogorivo, u cilju smanjenja zagađenja životne sredine od foslinih goriva, nazivajući tu promenu „izazovom naših života“.

Za ispunjenje ovog cilja neophodno je unapređenje mlaznih sistema, povećanje potražnje za mešanim gorivima, kao sertifikati o bezbednosti, koje izdaju globalni regulatori, prenosi Guardian. To je ključno za širi industrijski plan za smanjenje emisije ugljenika na pola do 2050. godine, navode u američkoj kompaniji.

Komercijalni vazdušni saobraćaj trenutno učestvuje sa oko dva odsto u globalnoj emisiji ugljenika i oko 12 odsto u transportnim emisijama. Boeing u suštini ima samo jednu deceniju da ostvari plan, jer će avioni koji uđu u upotrebu 2030. uglavnom ostati u službi do 2050.

Najveća svetska avio-kompanija suočena je takođe sa izazovom usled pandemije korona virusa i dvadesetomesečnog prizemljenja svog najprodavanijeg aviona (Beoing 737 Max), zbog čega proizvođač iz Sijetla trpi finansijske gubitke.

Vrednost akcija Boeinga oštro je pala u februaru prošle godine dostigavši u martu najnižu vrednost oko 170 dolara. Prošlu berzansku nedelju akcije su okončale sa vrednošću nešto višom od 205 dolara. Rekordno visoku vrednost u poslednjih pet godina akcije Boeinga imale su 1. marta 2019. kada su vredele više od 440 dolara.

Boeing je 2018. izveo prvi komercijalni let u istoriji koristeći 100 odsto biogorivo na kargo modelu B 777 za potrebe Fedexa. Airbus takođe radi na smanjenju emisije ugljenika smanjenjem težine i otpora na novim letelicama. Biogoriva se mešaju direktno sa kerozinom u razmeri 1:1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...