cene rude gvožđa blizu tromesečnih maksimuma

Azijsko-pacifička tržišta oslabila zbog pada akcija čelika

BerzaNovacSvetVesti

18.1.2022 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Azijsko-pacifička tržišta oslabila zbog pada akcija čelika Azijsko-pacifička tržišta oslabila zbog pada akcija čelika
Honkoški referentni indeks Hang Seng pao je u utorak i pored rasta vrednosti akcija, nakon što je kineska centralna banka dan ranije smanjila kamate... Azijsko-pacifička tržišta oslabila zbog pada akcija čelika

Honkoški referentni indeks Hang Seng pao je u utorak i pored rasta vrednosti akcija, nakon što je kineska centralna banka dan ranije smanjila kamate na pozajmice. S druge strane, trgovanje akcijama u Japanu i Australiji počelo je dobicima da bi na kraju dana palo zajedno sa deonicama za čelik širom Azije

Indeks Hang Seng je pao za 0,8 odsto na 24.022 pošto su deonice iz oblasti tehnologije i zdravstva dovele do gubitaka u regionu. CSPC Pharmaceutical Group i Tencent Holdings imali su najgori učinak dana, sa padom od 3,3 odsto i 2,5 procenata, piše Capital.com.

Indeks Hang Seng Mainland Properties skočio je u utorak za 1,7 odsto, nakon što su Countri Garden Holdings i China Overseas Land & Investment postali najveći dobitnici u regionu.

Narodna banka Kine (PBOC) je u ponedeljak smanjila sedmodnevnu povratnu repo stopu i smanjila jednogodišnju stopu za srednjoročne kredite kako bi podržala imovinski sektor koji ima problem sa nedostatkom novca.

Podaci koje je u ponedeljak objavio Nacionalni biro za statistiku pokazali su da su obim prodaje nekretnina, vrednost, novi početak i ulaganja u nekretnine u decembru opali na godišnjem nivou.

U utorak su zalihe čelika pale širom Azije zbog visokih cena sirovina i oslabljenih podataka o imovinskom sektoru koji dolaze iz Kine, najvećeg svetskog potrošača čelika.

Cene rude gvožđa, jednog od glavnih sastojaka čelika, u utorak su se kretale blizu tromesečnih maksimuma. Podaci iz Indeksa tržišta metala takođe su pokazali da je potrošnja kineskog čelika za armaturu i toplo valjani kotur značajno manja u januaru u odnosu na pre godinu dana.

Australijski Bluescope Steel zatvorio je u utorak trgovanje sa 1,9 odsto manje. Kobe Steel i Japan Steel Vork su bili među najvećim gubitnicima u Japanu, pali su za 6,8 odsto, odnosno 4,8 odsto. Južnokorejski POSCO, šesti najveći svetski proizvođač čelika, završio je u utorak sa 2,2 odsto manje.

Analitičari očekuju da će kineski sektor nekretnina ostati slab u 2022. godini, zbog teških uslova likvidnosti, visokog nivoa duga i niskog poverenja potrošača.

Banka Japana (BOJ) je u utorak podigla svoju prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu i poboljšala izglede za inflaciju za fiskalnu godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...