udeo u IT gigantu čini 40 odsto portfelja kojim upravlja Berkshire Hathaway

Bafet zaradio 120 milijardi dolara od rasta akcija kompanije Apple

BerzaNovacSvetVesti

5.1.2022 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bafet zaradio 120 milijardi dolara od rasta akcija kompanije Apple Bafet zaradio 120 milijardi dolara od rasta akcija kompanije Apple
Rast vrednosti tehnološkog giganta Apple, koji je ove nedelje premašio tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara, doneo je Vorenu Bafetu (Warren Buffett), američkom poslovnom... Bafet zaradio 120 milijardi dolara od rasta akcija kompanije Apple

Rast vrednosti tehnološkog giganta Apple, koji je ove nedelje premašio tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara, doneo je Vorenu Bafetu (Warren Buffett), američkom poslovnom magnatu, investitoru i predsedniku kompanije Berkshire Hathaway, zaradu višu od 120 milijardi dolara.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Apple u poslednjih godinu dana/Nasdaq-Google

Bafetova kompanija je počela da kupuje akcije Apple-a 2016. godine, i do sredine 2018. godine stekla je vlasnički udeo od 5,0 odsto u proizvođaču iPhone modela, u iznosu od 36 milijardi dolara. Vrednost tog udela munjevito se uvećala do 2022. godine i sada iznosi 160 milijardi dolara, jer se snažan rast cene akcija tehnološkog diva nastavio i u novoj godini.

„Bez sumnje, ovo je je jedna od najuspešnijih investicija koje je Berkshire napravio u poslednjoj deceniji“, kaže za CNBC analitičar Džejms Šanahan (James Shanahan).

Osim zarade od ogromnog skoka cene akcija kompanije Apple, ova investicija je za Berkshire Hathaway bila unosna i zbog velikih dividendi koje je redovno dobijao u iznosu od oko 775 miliona dolara godišnje, u proseku.

Udeo u Apple-u sada čini više od 40 odsto portfelja kapitala Bafetovog konglomerata, prema računici portala InsiderScore. Berkrshire je najveći akcionar Apple, izvan indeksne korpe dobavljača i fondova kojima se trguje na berzi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...