Bela kuća umiruje nezadovoljstvo uoči izbora

Bajden i Haris promovišu smanjenje cena lekova

SvetVesti

16.8.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bajden i Haris promovišu smanjenje cena lekova Bajden i Haris promovišu smanjenje cena lekova
Sjedinjene Američke Države su pregovarale o smanjenju cena za 10 najprodavanijih lekova na recept koje omogućava Medicare (zdravstvena zaštita) i do 79 odsto, u... Bajden i Haris promovišu smanjenje cena lekova

Sjedinjene Američke Države su pregovarale o smanjenju cena za 10 najprodavanijih lekova na recept koje omogućava Medicare (zdravstvena zaštita) i do 79 odsto, u cilju uštede šest milijardi dolara u prvoj godini.

Ovo je deo plana koji je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pohvalio u četvrtak, u cilju smanjenja nezadovoljstva zbog visokih cena, pre izbora u novembru, prenosi Reuters.

Bajdenov Zakon o smanjenju inflacije iz 2022. godine, prvi je koji omogućava da se pregovara o cenama za neke od najskupljih lekova koje Medicare program pokriva za 66 miliona ljudi. Nove cene će stupiti na snagu 2026. godine.

„Konačno smo pobedili veliku farmaciju“, rekao je Bajden u Merilendu, gde je govorio zajedno sa potpredsednicom Kamalom Haris (Kamala Harris) koja je kandidatkinja Demokratske stranke na predstojećim izborima.

Administracija se nada da će ove uštede umanjiti ljutnju Amerikanaca zbog visokih cena, što je pitanje koje često ističu kao najvažnije pred predsedničke izbore 5. novembra između Haris i bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).

„Celu svoju karijeru radim na tome da pozovem loše aktere na odgovornost i smanjim troškove lekova na recept. Medicare može iskoristiti tu kolektivnu pregovaračku moć da se suprotstavi velikoj farmaciji i pregovara o nižim cenama lekova“, rekla je Haris.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.