Bela kuća ne želi promene na čelu FED

Bajden imenovao Pauela za još jedan mandat

BankeNovacSvetVesti

22.11.2021 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajden imenovao Pauela za još jedan mandat Bajden imenovao Pauela za još jedan mandat
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nominovao je u ponedeljak dosadašnjeg predsedavajućeg Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela (Jerome Powell) za još jedan četvorogodišnji mandat.... Bajden imenovao Pauela za još jedan mandat

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nominovao je u ponedeljak dosadašnjeg predsedavajućeg Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela (Jerome Powell) za još jedan četvorogodišnji mandat. Prvi Pauelov mandat obeležen je nepokolebljivom rekonstrukcijom monetarne politike i fiskalnim merama bez presedana.

Pauela, bivšeg investicionog bankara, na trenutke je žestoko kritikovao bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump), a Bajden produžava njegov mandat koji je započeo takoreći slučajno, kako prenosi Investing. Lael Brejnard (Lael Brainard), članica odbora FED koja je bila druga kandidatkinja za mesto predsednika centralne banke, biće potpredsednica, saopštila je Bela kuća.

„Iako ima još mnogo toga da se uradi, postigli smo izuzetan napredak u poslednjih 10 meseci u vraćanju Amerikanaca na posao i u ponovnom pokretanju naše ekonomije. Taj uspeh je svedočanstvo o ekonomskoj agendi koju sam sledio i o odlučnoj agendi koju su preuzele Federalne rezerve“, naveo je Bajden.


Imenovanje Pauela (68) moraće da potvrdi Senat u kojem tesnu većinu ima Bajdenova Demokratska stranka. Odluka Bajdena da ostane uz Pauela, republikanca kojeg je Tramp promovisao na čelnu poziciju FED, oživljava dvopartijski pristup kadrovskih rešenja, a nekoliko republikanskih senatora već je najavilo ponovno imenovanje Pauela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...