Bescarinski uvoz solarnih panela u SAD

Bajden uveo vanrednu situaciju zbog električne energije

SvetVesti

7.6.2022 08:40 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bajden uveo vanrednu situaciju zbog električne energije Bajden uveo vanrednu situaciju zbog električne energije
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) proglasio je vanrednu situaciju u zemlji zbog opasnosti od nedostatka kapaciteta za proizvodnju električne energije i produžio oslobađanje... Bajden uveo vanrednu situaciju zbog električne energije

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) proglasio je vanrednu situaciju u zemlji zbog opasnosti od nedostatka kapaciteta za proizvodnju električne energije i produžio oslobađanje od dažbina na uvoz solarnih panela iz jugoistočne Azije, saopštila je Bela kuća.

Bajden je naredio uvođenje hitnih mera kako bi povećao ključne isporuke američkih proizvođača solarne energije. On je proglasio oslobađanje od carnina na uvoz solarnih panela iz jugoistočne Azije u trajanju od dve godine, pokušavajući da ubrza napredak u postizanju klimatskih ciljeva.

Bajdenovo pozivanje na Zakon o odbrambenoj proizvodnji i njegove druge izvršne radnje dolaze uporedo sa pritužbama industrijiskih grupa da solarni sektor usporavaju problemi u lancu snabdevanja. Ministarstvo trgovine pokrenulo je istragu o mogućim kršenjima pravila u vezi sa uvozom kineskih proizvoda, prenosi AP.

Ministarstvo trgovine objavilo je u martu da ispituje uvoz solarnih panela iz Vijetnama, Malezije, Kambodže i Tajlanda, zbog sumnje da proizvodi iz tih zemalja zaobilaze američka antidamping pravila koja ograničavaju uvoz iz Kine.

„Struja je osnovni deo modernog života koja napaja domove, kompanije i industriju. Ključna je za funkcionisanje glavnih sektora ekonomije, takođe i bolnica, škola, javnog saobraćaja i odbrane. Čak i izolovani prekidi struje mogu da imaju katastrofalne zdravstvene i ekonomske posledice“, navedeno je u saopštenju Bele kuće, prenosi RTS.

Sekretarka Bele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) navela je da privremeno ukidanje carina nije poklon Kini, jer se Bajden u odluci poziva na Zakon o odbrambenoj proizvodnji.

„On stavlja punu snagu savezne vlade iza podrške američkim proizvođačima čiste energije“, navela je ona.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa njima je situacija baš teška za to…

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #2 Author

    To ce ih spasiti…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #3 Author

    Pitanje je koliko ljudi za ozbiljno shvataju Bajdena ozbiljno jer je imao toliko gafova, ali vreme ce pokazati.

    Odgovori

  • Dea

    13.7.2022 #4 Author

    Pa i Tramp je bio neozbiljno ozbiljan,prolazi im taj imidz

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...