mere podrške države spasile privredu

Bankarski sistem u Srbiji stabilan uprkos krizi

BankeNovacSrbijaVesti

4.12.2021 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bankarski sistem u Srbiji stabilan uprkos krizi Bankarski sistem u Srbiji stabilan uprkos krizi
Kriza izazvana pandemijom u potpunosti je potvrdila stabilnost i snagu bankarskog sistema u Srbiji, ocenio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić. „Banke... Bankarski sistem u Srbiji stabilan uprkos krizi

Kriza izazvana pandemijom u potpunosti je potvrdila stabilnost i snagu bankarskog sistema u Srbiji, ocenio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

„Banke su uspele da prime na sebe znatan deo ovog udara, da u tri navrata kroz moratorijum odlože naplatu kreditnih i drugih obaveza, da organizuju sve bankarske usluge i u uslovima potpunog zaključavanja i da kroz garantnu šemu podrže poslovanje privrede u kriznim mesecima“, rekao je Vasić za Večernje novosti, preneo je Tanjug.

Naveo je da su mere podrške privredi, koje su pokrenule Vlada Srbije i Narodna banka Srbije, bile spasonosne i doprinele da kriza u privredi bude daleko manja nego što se strahovalo, kao i da zbog toga i moratorijumima na otplatu dugova, nije bilo problema sa plaćanjem kredita.

„Prema podacima Kreditnog biroa, na kraju septembra ove godine učešće docnje u dugu ukupnih bankarskih kredita iznosilo je 3,1 procenat, a na kraju 2015. godine bilo je čak 18,6 odsto“, rekao je Vasić.

Udruženje banaka Srbije (UBS) danas je otkrivanjem spomen ploče u svom sedištu u prostorijama nekadašnje Prometne banke, obeležilo 100 godina od osnivanja jedne od najstarijih organizacija tog tipa u Evropi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...