Izveštaj o pozajmicama Centralne banke Crne Gore

Banke u prvom kvartalu odobrile 3,26 milijardi evra kredita

BankeNovacRegionVesti

3.6.2021 08:16 Autor: Ljiljana Begović 0

Banke u prvom kvartalu odobrile 3,26 milijardi evra kredita Banke u prvom kvartalu odobrile 3,26 milijardi evra kredita
Prema najnovijim podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 77,5 odsto. Ukupno je... Banke u prvom kvartalu odobrile 3,26 milijardi evra kredita

Prema najnovijim podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 77,5 odsto.

Ukupno je do kraja prvog kvartala 2021. godine odobreno kredita u vrednosti od 3,26 milijardi evra, što je rast od 2,3 odsto na mesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), do kraja marta je u odnosu na isti period prošle godine odobreno 3,3 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju marta je bio neznatno veći nego u istom periodu prošle godine i iznosio je 0,94.

Štednja i krediti
Foto: Pixabay.com

Ukupni depoziti u martu su u odnosu na februar porasli 1,2 odsto na 3,46 milijardi evra. Oročeni depoziti činili su 27,9 odsto ukupnih, a oni po viđenju 70,8 odsto. Preostalih 1,3 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu, kao pokriće.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri meseca do jedne godine, 48,4 odsto, dok su oni od jedne do tri godine činili 32,1 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju marta su iznosili 1,26 milijardi evra, što je 0,9 odsto više nego u februaru. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 36,7 odsto, a oni po viđenju 63,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...