Preti mu kazna do 110 godina zatvora, izricanje u martu

Bankman-Frid proglašen krivim

SvetVesti

3.11.2023 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bankman-Frid proglašen krivim Bankman-Frid proglašen krivim
Sem Bankman-Frid (Sam Bankman-Fried) je osuđen za prevaru koja je dovela do kolapsa njegove FTX berze digitalne imovine, nakon jednomesečnog suđenja koje je suprotstavilo... Bankman-Frid proglašen krivim

Sem Bankman-Frid (Sam Bankman-Fried) je osuđen za prevaru koja je dovela do kolapsa njegove FTX berze digitalne imovine, nakon jednomesečnog suđenja koje je suprotstavilo njegovo svedočenje sa izjavama bivših kolega i najbližih saradnika.

Bankman-Frid je proglašen krivim po sedam tačaka za prevaru i zaveru nakon što su porotnici na Menhetnu većali u četvrtak manje od pet sati. Po pet tačaka optužbi preti mu čak 20 godina zatvora, a za dve po pet godina. Sudija Luis Kaplan (Lewis Kaplan) odredio je datum izricanja presude u martu, izveštava Bloomberg.

FTX je početkom 2022. godine procenjen na 32 milijarde dolara, a poznate ličnosti iz sveta sporta i zabave bile su sponzorisane da podstiču potrošače da počnu da trguju kriptovalutama na ovoj platformi.

Bankman-Frid je „izvršio jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji“, rekao je tužilac nakon presude. „Šema od više milijardi dolara osmišljena je da ga učini kraljem kripto tržišta.“

Pojedini zagovornici industrije rekli su da je presuda podcrtala kraj ere rizičnih i pogrešnih praksi, ukazujući na uređeniju budućnost sa širim usvajanjem digitalne imovine. Drugi su tvrdili da je presuda potvrdila kripto kao sektor pun slabosti koje privlače kriminalce, hakere i “odmetničke države”.

Tužioci su rekli da je Bankman-Frid usmerio transfer novca klijenata FTX-a u Alameda Research, povezani hedž fond, za rizična ulaganja, političke donacije i skupe nekretnine pre nego što su obe kompanije prošle godine bankrotirale. Optuženi je za to vreme trošio enormne količine novca za lične potrebe u svojoj vili u Bahamima.

Bankman-Frid je stajao, držeći ruke ispred sebe i gledajući u ložu porote, dok je slušao presudu. Izveden je iz sudnice nekoliko minuta kasnije dok su njegovi roditelji gledali iz prvog reda javne galerije. S druge strane, Bankman-Fridovi advokati su ga predstavili kao vrednog štrebera iz matematike koji je u dobroj nameri pokušao da preokrene sve goru situaciju u kompaniji prošle godine.

Bankman-Fridov advokat Mark Koen (Mark Cohen) rekao je da će razmotriti žalbu. „Veoma smo razočarani rezultatom“, rekao je Koen u saopštenju. „Gospodin Bankman-Frid ostaje pri tvrdnji da je nevin i nastaviće da se energično bori protiv optužbi.”

  • LEBRON

    3.11.2023 #1 Author

    Istinaa ce izaci na videlo

    Odgovori

  • ŽIZI

    5.11.2023 #2 Author

    Svako ima pravo na svoje razmišljanje zar ne? Demokratski…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...