zaposlenost u evropskoj uniji povećala se za 1,8 procenata

BDP evrozone porastao za dva odsto

BankeEUNovacVesti

17.8.2021 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BDP evrozone porastao za dva odsto BDP evrozone porastao za dva odsto
Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone porastao je u drugom kvartalu 2021. godine, prema sezonski prilagođenim podacima, za dva odsto u odnosu na prethodno tromesečje,... BDP evrozone porastao za dva odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone porastao je u drugom kvartalu 2021. godine, prema sezonski prilagođenim podacima, za dva odsto u odnosu na prethodno tromesečje, prema današnjoj fleš proceni zavoda za statistiku Evropske unije, Eurostata.

Privredni rast EU u periodu april-jun iznosio je 1,9 procenata na kvartalnom nivou, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Eurostata.

U informaciji se podseća da je u prva tri meseca ove godine BDP evrozone zabeležio pad od 0,3 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2020. godine, dok je u 27-članom bloku pad iznosio 0,1 procenat, prenosi Tanjug.

U poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, desezonirani BDP evrozone beleži rast od 13,6 procenata, a u EU rast od 13,2 odsto, nakon što je u prvom tromesečju u oba bloka međugodišnji pad iznosio 1,3 odsto.

Oporavak privredne aktivnosti odrazio se i na povećanje zaposlenosti.

Broj zaposlenih je, prema Eurostatu, porastao za 0,5 odsto u evrozoni i za 0,6 odsto u EU u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prethodna tri meseca, nakon pada od 0,2 procenta u oba ova regiona tokom prvog tromesečja.

Na godišnjem nivou, zaposlenost u evrozoni i EU se povećala za 1,8 procenata, navodi se u informaciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...