REKORDAN MEĐUGODIŠNJI RAST KINESKE EKONOMIJE

BDP ojačao za 18,3 odsto u prvom kvartalu, saopštio Peking

SvetVesti

16.4.2021 11:48 Autor: Vladimir Jokanović

BDP ojačao za 18,3 odsto u prvom kvartalu, saopštio Peking BDP ojačao za 18,3 odsto u prvom kvartalu, saopštio Peking
Kina je zabeležila rast BDP za 18,3 odsto u prvom kvartalu 2021. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada su zbog širenja... BDP ojačao za 18,3 odsto u prvom kvartalu, saopštio Peking

Kina je zabeležila rast BDP za 18,3 odsto u prvom kvartalu 2021. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada su zbog širenja epidemije korona virusa bile na snazi stroge mere zaključavanja i zabrane kretanja. To je najbolji međugodišnji rast od 1992, kada je Kina počela da objavljuje podatke o rastu BDP, koji je u poslednjem kvartalu 2020. godine porastao za 6,5 procenata.

Međutim, na kvartalnom nivou kineska ekonomija je u periodu od januara do marta porasla za svega 0,6 odsto, sporije nego što se očekivalo, prenosi Guardian. Oporavak je bio podstaknut potrošnjom, a prodaja na malo u martu porasla je za 34,2 odsto na godišnjem nivou, što je premašilo prognoziranih 28 procenata.

Foto: Pixabay.com

Kineske fabrike takođe su profitirale od povećanja globalne potražnje, s tim što je proizvodnja u martu porasla za 14,1 odsto na godišnjem nivou. Ipak, to je manje od porasta od 35,1 odsto u periodu januar-februar. “Nacionalna ekonomija je dobro počela“, saopštio je kineski Državni zavod za statistiku.

Snažan međugodišnji rast, prema navodima Zavoda, posledica je efekta niske baze. Oštar skok rasta delimično je nastao usled “neuporedivih faktora kao što su niska osnovna brojka prošle godine i povećanje radnih dana tokom lunarne Nove godine“.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.