Najveće interesovanje za zaštitu životne sredine, tretman otpadnih voda i turizam

Belgijske kompanije bi da investiraju u Crnu Goru

InvesticijeNovacRegionVesti

12.10.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Belgijske kompanije bi da investiraju u Crnu Goru Belgijske kompanije bi da investiraju u Crnu Goru
Sa poslovnog foruma, koji je u Briselu organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Valonskom agencijom za investicije i trgovinu, poručeno je da... Belgijske kompanije bi da investiraju u Crnu Goru

Sa poslovnog foruma, koji je u Briselu organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Valonskom agencijom za investicije i trgovinu, poručeno je da su belgijske kompanije zainteresovane za investiranje u projekte u Crnoj Gori, posebno u oblasti zaštite životne sredine, tretmana otpadnih voda, ali i turizma.

Kako su istakli organizatori, glavni cilj susreta je povećanje robne razmene i približavanje Crne Gore belgijskom tržištu. I pored toga što je Crna Gora u poslednje vreme sve poznatija zapadnom tržištu, saradnja između crnogorskih i belgijskih kompanija i dalje je ograničena. Prilikom susreta privrednika dve zemlje zaključeno je da ima mesta za napredak, prenosi RTCG.

“Postoji prostora za saradnju u mnogim sektorima od interesa, poput turizma, obnovljivih izvora energije, prerade hrane. Nadamo se da će događaji poput ovog pomoći kompanijama da stvore kontakte i da ojačaju saradnju, ali i pospešiti opštu saradnju među zemljama”, izjavio je direktor Agencije za izvoz i investicije Valonije Iv Ričard (Yves Richard).

Predsednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić navela je da je Belgija lider u Evropi u mnogim ekonomskim oblastima.

„Tako da, kada je u pitanju saradnja sa Crnom Gorom, postoji prostor za saradnju i u delu zaštite životne sredine, cirkularne ekonomije i u oblastima kao što su odlaganje otpada, tretman voda, a posebno u oblastima koje su u ovom momentu poularne kao što je sektor energetike”, istakla je Drakić.

Belgijske kompanije, koje su upoznate s uslovnima poslovanja u Crnoj Gori, ističu da ta zemlja predstavlja otvoreno tržište, sa zakonskim sistemom koji je sličan zemljama Evropske unije.

“Moja kompanija bavi se logistikom, ali i nekretninama i turizmom. Bio sam u Crnoj Gori nekoliko puta i smatram da je to poslovno vrlo izazovna sredina, s potencijalima za biznis, ali onda je došla finansijska kriza, pa korona kriza, i danas pokušavamo da pokrenemo ponovo ono što smo i nameravali da uradimo pre desetak godina”, saopštio je Rudi Valks (Rudy Valckx) iz kompanije Passim group Antverpen.

Direktor Agencije za investicije Crne Gore Mladen Grgić naglasio je da je zadovoljan odzivom investitora.

„Postoji velika zainteresovanost, nainteresantniji projekti su u oblasti zaštite životne sredine, tretmana otpadnih voda, otpada, takođe za infrastrukturne projekte“, rekao je Grgić.

Dodaje se da je osim ekonomije i insvesticija, sastanak je bio prilika za prezentovanje prirodnih lepota Crne Gore i kulturne baštine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...