Područje podeljeno na šest urbanističkih celina

„Beograd na vodi“ dobija vrtiće, školu, dom zdravlja, muzeje, sportske terene…

BiznisInfrastrukturaNekretnineSrbijaVesti

19.4.2022 17:33 Autor: Julijana Vincan 19

„Beograd na vodi“ dobija vrtiće, školu, dom zdravlja, muzeje, sportske terene… „Beograd na vodi“ dobija vrtiće, školu, dom zdravlja, muzeje, sportske terene…
Prostornim planom područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat „Beograd na vodi”, predviđen je dalji urbanistički... „Beograd na vodi“ dobija vrtiće, školu, dom zdravlja, muzeje, sportske terene…

Prostornim planom područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat „Beograd na vodi”, predviđen je dalji urbanistički razvoj ovog dela grada i gradnja objekata javnih službi koji trenutno ne postoje.

Tako je na ovoj lokaciji planirana gradnja tri nova objekta kombinovane dečje ustanove, maksimalnog kapaciteta po 270 korisnika, kao i sedam depadansa dečjih ustanova u okviru objekata druge namene. U planu je i gradnja kompleksa obrazovnih ustanova i osnovne škole, dok je u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite planiran novi objekat primarne zdravstvene zaštite sa sadržajima socijalne zaštite u prizemlju.

Od objekata kulture planirani su muzeji, galerije, multifunkcionalna dvorana, centar kreativne industrije, multifunkcionalni centar, biblioteka sa medijatekom i drugi sadržaji kulture, samostalno ili u okviru objekata druge namene. Kada je reč o objektima sporta i rekreacije, gradiće se otvoreni sportski tereni, trim i biciklističke staze.

Inače, Vlada Republike Srbije je u četvrtak, 14. aprila, donela uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju ovog prostornog plana, a dokument stupa na snagu 23. aprila.

Podela na karakteristične urbanističke celine i blokove

Kako je navedeno u Prostornom planu, celokupno područje obuhvaćeno ovim dokumentom podeljeno je na šest urbanističkih celina, i to kroz primenu primarnog kriterijuma koji se odnosi na prostorno-funkcionalnu dispoziciju postojećih i planiranih sadržaja.

Tako prva urbanistička celina obuhvata deo zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine Savamala i blokove između Starog Savskog mosta i Karađorđeve ulice, kao i blokove od 1 do 9.

„U predmetnoj urbanističkoj celini u blokovima uz Karađorđevu ulicu neophodno je očuvati postojeći karakter izgrađenosti, jer su blokovi formirani i izgrađeni sa zaštićenim objektima koji su spomenici kulture (zgrada Beogradske zadruge, hotel Bristol)“, naglašeno je u Prostornom planu.

Opisano je i da je u novoformiranim blokovima, koji nisu u sistemu zaštite, predviđena izgradnja novih objekata ostale namene, kao i javne namene (kombinovana dečja ustanova).

Belgrade Waterfront
Foto: Tanjug

Druga urbanistička celina obuhvata blokove uz Savski trg i Savsku ulicu, kao i blokove 10, 11, 23 i 25. Ovde se nalaze Okretnica, ložionica i vodotoranj Železničke stanice, kao i spomenik kulture Zgrada železničke stanice. U novoformiranim blokovima duž Savske ulice predviđena je izgradnja objekata ostale namene, kao i objekata pratećih javnih namena (kompleks obrazovnih ustanova, objekata kulture, metro stanica).

Sledeća urbanistička celina obuhvata centralne blokove od Starog Savskog mosta do Bulevara Vudroa Vilsona, kao i blokove od 12 do 18, od 20 do 22 i 24. Predviđena je izgradnja visokih objekata u blokovima 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22 i 24.

Četvrta urbanistička celina obuhvata blokove oko mosta Gazela, ali i blokove 19 i od 26 do 30.

„Ovi blokovi su pozicionirani u okruženju mosta Gazela, uključujući blok u okviru koga je predviđen najviši visoki objekat u obuhvatu plana – kula Beograd. U ovoj urbanističkoj celini nalazi se spomenik kulture Fabrika hartije Milana Vape“, piše u Prostornom planu.

Dodaje se da je predviđena izgradnja visokih objekata u blokovima 19, 26, 27, 28, 29 i 30, kao i izgradnja objekata ostale namene i pratećih objekata javne namene (osnovna škola, kombinovana dečja ustanova, objekat zdravstvene i socijalne zaštite, buduća metro stanica Sajam, koja će biti povezana sa budućom stanicom BG voza – Sajam).

Naredna urbanistička celina obuhvata levu obalu reke Sava, blok 31, kao i prostor predviđen za park na levoj obali Save i to je, kako se navodi, jedini blok na levoj obali koji je u obuhvatu Prostornog plana.

Šesta urbanistička celina obuhvata mrežu saobraćajnica na levoj i desnoj obali Save, odnosno sve javne saobraćajne površine u okviru plana.

Predviđene biciklističke i pešačke staze, parkiranje u garažama i na ulici

Realizovana je biciklistička staza na desnoj obali reke Save kao veza koja čini kontinuitet biciklističkog koridora Dorćol – Ada Ciganlija. Predviđeno je povezivanje ove staze sa svim novoprojektovanim stazama na području Savskog amfiteatra, čime se ostvaruje mogućnost za veći udeo biciklističkog saobraćaja u ukupnom obimu kretanja u gradu.

Naglašeno je da je moguća preraspodela saobraćajnih elemenata u okviru regulacionog profila, bez izmena planskog dokumenta.

„Planirati formiranje pešačkih i biciklističko-pešačkih komunikacija gde god za to postoje tehničke mogućnosti“, ističe se u Planu.

Za potrebe parkiranja vozila u zoni planiranih kombinovanih dečjih ustanova, u okviru uličnog parkinga planirano je ukupno 70 parking mesta.

„Potrebe za ostvarivanjem neophodnog broja parking mesta za potrebe posetilaca spram definisane namene i regulatornih normativa moguće je ostvariti i u okviru javne garaže u bloku 9, delu bloka 11 i/ili u regulaciji okolnih saobraćajnica u pešačkoj izohroni ne većoj od 400 metara“, navodi se u Planu.

Parkiranje vozila za potrebe posetilaca sadržaja multifunkcionalnog centra u bloku 25 planirano je delom na javnoj parking površini u zoni mosta Gazela, a delom unutar planiranog kompleksa.

„Iznad podzemnih garaža potrebno je formirati zelene površine za sadnju manjih drvenastih vrsta, žbunaste i cvetne vegetacije, kao i travnih zastora. Za uređenje ovih zelenih površina važe sva ostala opšta pravila uređenja i građenja zelenih površina“, ističe se u Planu.

  • VERA

    19.4.2022 #1 Author

    Tp ce njima trebati, osnova svakog naselja, to su odmah trebali da ubace u plan.

    Odgovori

  • DANIJELA

    19.4.2022 #2 Author

    S’ obzirom da je 5000 stanova, koliko se planira da samo naselje ima, neophodno je da ima i vrtice, skolu, dom zdravlja…

    Odgovori

  • kaćica

    19.4.2022 #3 Author

    To ce biti divno.Prelep kompleks.

    Odgovori

  • TINA

    19.4.2022 #4 Author

    Bice poseban grad u gradu

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.4.2022 #5 Author

    To je vec tebalo da ima,takva investicija…

    Odgovori

    • BOBICA

      27.8.2023 #6 Author

      Složila bih se da je to već trebalo da ima

      Odgovori

  • BRANA19

    20.4.2022 #7 Author

    Lepo bas…

    Odgovori

  • NINO

    20.4.2022 #8 Author

    Odlicno. Prostor za burzoaziju, a skola koja ce biti otvorena, verovatno ce biti privatna. Fantazija…

    Odgovori

    • Maja

      22.4.2022 #9 Author

      Burzoazija ne postoji. Mozda u glavama onih koji jos uvek zive u srednjem veku. Ko radi i ima para, kupice. U svakom slucaju odlican projekat sa finim sadrzajem i dostupan svima.A to sto bi neki voleli da provire u zgrade i tudje stanove ili garaze i da gledaju tudja posla. E pa nece moci.

      Odgovori

  • SANJA

    20.4.2022 #10 Author

    To svakako treba jos u beogradu,smatram da ce biti apsurbno skupo kao i sve tu,ali toliki projekat,ne cudi me

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.4.2022 #11 Author

    Normalno svako novo naselje mora da dobije propratni mrežu ustanova i prodajnih objekata.

    Odgovori

  • BOJANA

    20.4.2022 #12 Author

    Odlično, tako i treba da bude.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    20.4.2022 #13 Author

    veliki broj stanova treba da prati dobra i razvijena infrastruktura

    Odgovori

  • DEKSI

    20.4.2022 #14 Author

    I treba da postoji, ima već dosta stanovnika, a i lepo će da izgleda.

    Odgovori

  • Pasparrtu

    20.4.2022 #15 Author

    Stavke koje su neophodne i koje su bile za ocekivati.. Kao i svako drugo naselje.. Te stvari moraju postojati na tu kolicinu stanovnika

    Odgovori

  • JOVANA

    20.4.2022 #16 Author

    Kao zaseban gradić

    Odgovori

  • Kiki

    22.4.2022 #17 Author

    Nije zaseban. Sta vise otvoren za sve i svima dostupan. Svako moze da proseta, sedne popije nesto ili da ode do trznog centra. Koliko vidim uvek sve puno i svi srecni, deca, ljudi. Prema tome nije poseban gradic, vec urbana gradska celina povezana sa Promenadom koja od Beton hale sa Pasarelom ide do Kalemegdana i obrnuto. Sve moguce laganom setnjom.

    Odgovori

  • MAJALG

    24.4.2022 #18 Author

    Normalno je da na taj broj stanova i objekata sve bude propraceno i sa svim sto je potrebno za normalan zivot, kao sto su skola vrtic parkovi itd…

    Odgovori

  • SRDJAN

    5.5.2022 #19 Author

    Bice to pravi mali grad u gradu zaista kad se sve zavrsi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...