BEOGRADSKA BERZA U 2020. GODINI Između nade i strepnje

BerzaIntervjuNovacSrbijaU fokusuVesti

30.12.2020 12:06 Autor: Marko Miladinović 0

BEOGRADSKA BERZA U 2020. GODINI Između nade i strepnje BEOGRADSKA BERZA U 2020. GODINI Između nade i strepnje
Dok je Wall Street postigao nove istorijske rekorde u obimu i vrednosti trgovanja, a sličan trend se dešavao i na drugim velikim svetskim berzama,... BEOGRADSKA BERZA U 2020. GODINI Između nade i strepnje

Dok je Wall Street postigao nove istorijske rekorde u obimu i vrednosti trgovanja, a sličan trend se dešavao i na drugim velikim svetskim berzama, na Beogradskoj berzi se višegodišnja stagnacija dodatno produbila korona krizom.

Prema rečima Miroljuba Ristića, direktora sektora poslovnih operacija Beogradske berze, uzimajući u obzir celokupnu situaciju i očekivanja da će se potencijalni oporavak finansirati na tržištu duga, te da niska likvidnost pogoduje ubrzanoj koncentraciji vlasništva, sa jedne strane, kao i visokim prinosima koji se ostvaruju na razvijenim globalnim tržištima akcija, sa druge, i dalje je teško očekivati da će u narednom periodu doći do promene u intenzitetu i obimu trgovanja akcijama u Srbiji bez dramatične promene pristupa države regulaciji i aktivnostima na tržištu.

“Broj kvalitetnih portfeljnih akcija mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a barem trećina prometa odnosila se na one akcije koje su na putu da napuste berzansko tržište. Ako u uslovima rekordnih nivoa na svetskim tržištima Beogradska berza ne daje znake života, onda nije teško zamisliti gde će se nalaziti u nekim težim vremenima po globalno tržište kapitala”, dodaje glavni broker u brokerskom odeljenju novosadskog investicionog društva Momentum Securities, Nenad Gujaničić.

Međutim, kako kaže Ristić, za nedostatak aktivnosti na domaćoj berzi postoji i jedan opravdan razlog.   Naime, intenziviranje rada na Nacionalnoj strategiji razvoja tržišta kapitala tokom prva dva meseca i aktivno učešće predstavnika Beogradske berze u radnoj grupi koju je formiralo ministarstvo finansija za izradu predmetne strategije, dalo je osnov za umereni optimizam da će se pojedini efekti novog pristupa videti već u ovoj godini.

“Tržištem kapitala, odnosno inicijalnim javnim ponudama najkvalitetnijih privatnih i državnih preduzeća, najbolje dolazi do kreiranja novih mogućnosti za ulaganje u Srbiju i razvijanja efikasnog transmisionog mehanizma”, zaključuje Ristić.  

Dvojica domaćih stručnjaka opširnije su razgovarali za Biznis.rs o rezultatima Beogradske, ali i najvećih svetskih berzi u protekloj godini, a njihove analize možete pročitati na našem portalu u prvim danima nove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...