U širem krugu prestonice je zabeležen i najveći rast broja zaposlenih

Beogradski region ostvario više od pola pozitivnog rezultata srpske privrede

SrbijaVesti

26.5.2021 14:53 Autor: Marko Miladinović 3

Beogradski region ostvario više od pola pozitivnog rezultata srpske privrede Beogradski region ostvario više od pola pozitivnog rezultata srpske privrede
Privredna društva iz regiona Beograda ostvarila su više od polovine pozitivnog neto rezultata cele privrede Srbije, saopštila je Agencija za privredne registre (APR). Navodi... Beogradski region ostvario više od pola pozitivnog rezultata srpske privrede

Privredna društva iz regiona Beograda ostvarila su više od polovine pozitivnog neto rezultata cele privrede Srbije, saopštila je Agencija za privredne registre (APR). Navodi se da su društva iz ovog regiona ostvarila 223 milijarde dinara neto dobitka u 2020. godini, što je za 24,4 procenta više u odnosu na 2019. godinu.

U regionu Beograda zabeleženo je i najveće povećanje broja zaposlenih, pa sa 543.692 radnika u 2020. godini ova administrativna celina obuhvata 44,6 procenata ukupnog broja zaposlenih u privredi.

Region Vojvodine je ostvario pozitivan neto rezultat 91,1 milijardu dinara, ali je on za 12,7 procenata smanjen u poređenju sa 2019. godinom.

Prošle godine uspešnije poslovanje zabeležila je i privreda regiona Šumadije i Zapadne Srbije, gde je ostvaren neto dobitak od 60,2 milijarde dinara, što je godišnje uvećanje od 10,4 odsto. U tom regionu broj zaposlenih porastao je za 7.435 radnika, pa je privreda zapošljavala ukupno 223.747 radnika.

Najdinamičniji rast profitabilnosti je ostvaren kod privrednih društava u regionu Južne i Istočne Srbije, gde je pozitivni rezultat bio 2,6 puta veći od onog iz 2019. godine i iznosio 58,8 milijardi dinara.

APR navodi da je u 2020. godini privreda iz regiona Kosova i Metohije iskazala ukupan neto dobitak od 409 miliona dinara, za razliku od gubitka od 1,5 milijardi dinara iz 2019. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...