Nasdaq niži za 1,39 odsto

Berzanski indeksi blago opali zbog širenja omikron soja

BerzaNovacSvetVesti

14.12.2021 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi blago opali zbog širenja omikron soja Berzanski indeksi blago opali zbog širenja omikron soja
Oprez investitora u vezi sa brzim širenjem omikron varijante korona virusa i predstojećom sednicom čelnika američke centralne banke (FED) doveo je do pada S&P... Berzanski indeksi blago opali zbog širenja omikron soja

Oprez investitora u vezi sa brzim širenjem omikron varijante korona virusa i predstojećom sednicom čelnika američke centralne banke (FED) doveo je do pada S&P 500 indeksa s rekordnog nivoa.

Dow Jones je niži za 0,89 odsto na 35.651 bod, dok je S&P 500 pao 0,91 odsto na 4.669 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 odsto na 15.413 bodova, prenosi agencija Mina.

Prošle sedmice su indeksi su zabeležili snažan rast jer su, nakon poruka stručnjaka da omikron možda nije opasniji od prethodnih varijanti virusa, popustila strahovanja od novih restriktivnih mera i zatvaranja ekonomije.

U ponedeljak je S&P 500 indeks pao s rekordnog nivoa jer su ulagače pokolebale vesti o brzom širenju omikrona.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) poručio je da se u Velikoj Britaniji očekuje talas omikrona, da je najmanje jedna osoba umrla od tog virusa, pa su tako od ponedeljka ponovo uvedeni rad od kuće i zelene propusnice za neka veća okupljanja.

Pooštravanje restriktivnih mera protiv korona virusa najavila je i Norveška, ali i druge zemlje. Upravo zbog toga su na Wall Street-u najviše pale cene akcija putničkih i avio-kompanija.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sednica čelnika FED. S obzirom na visoku inflaciju, očekuje se da će FED ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a pažljivo će se pratiti i signali u vezi ključnih kamatnih stopa.

Analitičari procenjuju da će FED povećati kamate 0,25 procentnih bodova u trećem tromesečju iduće godine, a potom još jednom do kraja godine. Međutim, ukoliko inflacija ostane visoka još nekoliko meseci, Fed bi mogao povećati cijenu novca i prije.

I na evropskim berzama su cene deonica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,83 odsto na 7.231 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 odsto na 15.621 bod, a pariski CAC 0,7 odsto na 6.942 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...