sindikati traže minimalac od 39.000 dinara

Bez dogovora o minimalnoj ceni rada

Vesti

21.8.2021 08:21 Autor: Gordana Bulatović 0

Bez dogovora o minimalnoj ceni rada Bez dogovora o minimalnoj ceni rada
Socijalno ekonomski savet (SES) nije se u petak izjasnio o minimalnoj ceni rada, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić... Bez dogovora o minimalnoj ceni rada

Socijalno ekonomski savet (SES) nije se u petak izjasnio o minimalnoj ceni rada, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je posle sednice kako je izvesno da će minimalna cena rada biti veća nego što je bila prethodnih godina.

Kisić Tepavčević je naglasila da dosadašnji povoljni indikatori ekonomskog napretka ukazuju da je moguće da se minimalna cena rada poveća, ali da je suština da ona treba da bude održiva i stabilna,“ i to nam je svima cilj“, preneli su mediji.

Predsedavajući SES Miloš Nenezić dodao je da bi timovi koji pregovaraju o minimalcu trebalo ponovo da se sastanu u ponedeljak, 23. avgusta.

Član pregovaračkog tima poslodavaca Nebojša Atanacković naglasio je da povećanje minimalne cene rada mora biti u skladu sa mogućnostima privrede, kao i da većina poslodavaca podržava to povećanje.

Na pregovaračkom stolu je ponuda da se minimalac sa 33.000 dinara poveća na najmanje 35.000 dinara, dok sindikati zahtevaju da se njegov iznos izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe, odnosno da bude 39.000 dinara.

„Unija poslodavaca ne prihvata ono što je izneto ispred vlade u javnost, tih 35.000 dinara, a znamo da to ne prihvataju ni sindikati, ali se nadamo da bi do nekog ‘pomeranja’ moglo doći“, rekao je Atanacković.

Naglasio je da poslodavci iz godine u godinu očekuju rasterećenje privrede, kako bi ona mogla da ima bolje ‘zamahe’.

„Od predsednika Srbije smo čuli da bi to moglo da bude povećanje neoporezivog dela zarade, sa 18.300 na oko 19.300 dinara, i on je govorio o 0,7 do 1,7 procentnih poena umanjenja ukupnih poreza i doprinosa, dakle negde u tom nivou bi se moglo tražiti rasterećenje privrede“, rekao je Atanacković i objasnio da je to približna računica za eventualni minimalac od 35.000 dinara, dok predlog od 39.000 dinara nisu ni razmatrali.

„Verovatno će sindikati možda početi da ublažavaju svoj zahtev, pošto bi to bilo povećanje od oko 22 odsto, što bi bilo nemoguće za funkcionisanje privrede, države i budžeta“, ocenio je Atanacković, na šta je odmah reagovao predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

„Nema prostora da sindikati i zaposleni više popuštaju“, poručio je Stojiljković i naglasio da se kalkulacija može naći i izvesti, jer povećanje od 10 odsto, za minimalac od 35.000 dinara, nije „neka proizvoljna cifra“.

„Vidi se koji su parametri u pitanju, kretanje zaposlenosti, inflacija, vidi se šta je planirani rast BDP i onda se oko toga ‘sastane’… Ono što je ponuđeno je pohvalno, raste minimalac iz godine u godinu, ali to povećanje od 10 odsto samo održava postojeće stanje. Tim tempom, ne znam kada će zarade stići minimalnu potrošačku korpu“, rekao je Stojiljković.

On je rekao kako očekuje da će pregovori o minimalcu u završnu fazu ući krajem ovog ili početkom sledećeg meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...