Osnovno pomagalo u logistici doživljava izuzetan rast potražnje

Bez drvenih paleta nema ni transporta robe

AnalizaSvetU fokusuVesti

13.4.2021 17:20 Autor: Marko Miladinović 1

Bez drvenih paleta nema ni transporta robe Bez drvenih paleta nema ni transporta robe
Pravougaone drvene palete koje se koriste za skladištenje i transport robe izgleda da doživljavaju pravu renesansu za vreme pandemije korona virusa. Usled porasta e-trgovine... Bez drvenih paleta nema ni transporta robe

Pravougaone drvene palete koje se koriste za skladištenje i transport robe izgleda da doživljavaju pravu renesansu za vreme pandemije korona virusa. Usled porasta e-trgovine i prekomorskog naručivanja robe, proizvođači i kompanije koje se bave slanjem pošiljaka šire svoja skladišta, a potražnja za paletama je na istorijskom maksimumu.

Posledica takve tražnje je i da su cene ovakve neobične robe skočile maltene na svim tržištima. Povrh svega, očekuje se da će njihova cena ostati visoka za vreme prolećne i letnje građevinske sezone, kao i zbog sve većeg otvaranja ugostiteljskih objekata nakon uspešne masovne vakcinacije stanovništva.

U Sjedinjenim Američkim Državama tražnja za drvenim paletama je doživela najveći skok još od 1993. godine, prema brižljivo zavedenoj statistici državnog Biroa rada.

Ponuda jedva može da proprati aktuelnu tražnju. Na Univerzitetu u Virdžiniji, u najvećoj američkoj laboratoriji za dizajniranje i kreiranje različitih vrsta paleta, kažu da sve kompanije koje se bave skladištenjem i transportom robe s kojima su sarađivali listom ističu proteklu godinu kao najuspešniju u svojoj istoriji.

Foto: Pixabay.com

Drvene palete osnovnog, kvadratastog oblika, predstavljaju od Drugog svetskog rata naovamo osnovnu jedinicu utovara robe, posebno pogodnu da se podiže i prenosi viljuškarima. U upotrebi na veliko, one se neretko šalju zajedno s paketima robe ka primaocu, a njihovo slanje se uračunava u troškove. Potom se palete prodaju u reciklažu ili vrate u upotrebni ciklus.

Procenjuje se da je približno 90 odsto svih paleta na svetu napravljeno od drveta. U preostalom udelu koriste se plastika, metal i impregnirani karton. Oko pet milijardi ih je u upotrebi na čitavoj planeti, od čega dve milijarde samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihova prosečna cena u SAD se kretala između devet i 12 dolara, ali se očekuje da će tokom 2021. prevazići nivo od 15 dolara po komadu.

One se prave od drveta slabijeg kvaliteta, ali i njegova cena je porasla – sa 530 na 635 dolara za 2,4 kubna metra (prema američkoj količini za pakovanje koja je prebačena u metrički sistem), u samo 12 meseci. I ne samo to, nego su poskupeli i ekseri, za 36 odsto od novembra meseca.

U pomenutoj laboratoriji u Virdžiniji istražuju se novi oblici i plastični materijali. U njoj predviđaju da će udeo plastičnih paleta sa današnjih 5-6 odsto dugoročno porasti do 10 procenata. No, sve dok je trgovina, kako elektronska, tako i ona “obična” u porastu, nema bojazni za industriju paleta – ona raste na godišnjem nivou od 5-7 odsto, a ove godine će doživeti i veće ubrzanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...