BEZ KOVID PASOŠA OVE GODINE

Granice EU moraju ostati otvorene, uz pojačana testiranja, odlučeno na samitu

EUVesti

22.1.2021 10:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Granice EU moraju ostati otvorene, uz pojačana testiranja, odlučeno na samitu Granice EU moraju ostati otvorene, uz pojačana testiranja, odlučeno na samitu
Lideri Evropske unije zaključili su u četvrtak na virtuelnom samitu posvećenom pandemiji Covid-19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz... Granice EU moraju ostati otvorene, uz pojačana testiranja, odlučeno na samitu

Lideri Evropske unije zaključili su u četvrtak na virtuelnom samitu posvećenom pandemiji Covid-19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja. ”Ubeđeni smo da moramo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen), nakon samita lidera, poručila je da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetani portok robe i radnika. Oni su  razmotrili opcije za pooštravanje ograničenja putovanja i prelaska unutrašnjih evropskih granica u okviru napora da se uspori širenje novih varijanti korona virusa, nakon što je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio da postoji „veoma velika“ verovatnoća širenja novih, još zaraznijih sojeva virusa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je zatvaranje unutrašnjih granica EU „krajnja mera“, nakon što su se čuli predlozi da se granice zatvore za sva, osim neophodnih putovanja. Prema njenim rečima cilj je najpre smanjiti visoku stopu zaraze, ističući da „ako zemlja sa dvostruko većom stopom zaraze od Nemačke otvori svoje prodavnice, a mi ih i dalje imamo zatvorene, onda naravno imate problem“, dodajući da se granična kontrola „ne može potpuno isključiti“ prenosi ABC News.

Ona i drugi lideri naglasili su nužnost koordinacije kako bi se izbeglo iskustvo iz marta kada je nekoliko država članica EU panično i jednostrano zatvorilo nacionalne granice što je izazvalo haos. Ta odluka smatra se katastrofalnom, jer je dodatno narušila već posrnulu evropsku ekonomiju, pa su se lideri obavezali da će vredno tražiti rešenje kako da fabrike i preduzeća nastave da rade.  

Zemlje članice EU saglasne su da je potrebno širenje upotrebe brzih testova na korona virus, kao i uzajamno priznavanje rezultata testova, saopštio je Evropski savet. To je od suštinskog značaja za usporavanje širenja virusa, radi nesmetanog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta, navedeno je u saopštenju.

Takođe, EU očekuje da će se iduće nedelje nastaviti sa planiranim tempom isporuka Pfizer vakcina protiv korona virusa, koji je privremeno smanjen. Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa, a od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada će se zahtevati i da prilože svež rezultat testiranja pre puta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...